Najviac firiem zakladajú na Slovensku podnikatelia z Čiech a Maďarska

Najviac firiem zakladajú na Slovensku podnikatelia z Čiech a Maďarska. Ukazuje to analýza poradenskej spoločnosti Bisnode. Podľa nej sa tamojší podnikatelia už dlhodobo orientujú na posilňovanie biznisu práve na našom trhu, pričom rast počtu zahraničných vlastníkov z našich susedných krajín kopíruje predošlý rok. „Za prvých päť mesiacov tohto roka založili u nás Česi 864 firiem, kým za rovnaké obdobie minulého roka to bolo 850. Podnikatelia z Maďarska si na našom trhu zriadili tento rok 316 podnikov, kým vlani 387,“ priblížila analytička Bisnode Petra Štěpánová.

23.06.2020 10:13
debata

Prírastok nových spoločností s českým vlastníkom je zatiaľ najvyšší v histórii, pričom tempo rastu je významnejšie, ako v prípade maďarských majiteľov. Podľa Štěpánovej to súvisí s teritoriálnou blízkosťou, nulovou jazykovou bariérou či potenciálom rastu. Česi tak podľa dát u nás aktuálne vlastnia 12 061 firiem, Maďari 10 931. „Top trojicu najčastejších zahraničných vlastníkov našich spoločností uzatvárajú Rakúšania. Tí však výrazne zaostávajú za prvými dvoma, riadia u nás 3 999 podnikov, čo je medziročne o 51 viac," doplnila analytička. Zaujímavý je podľa nej aj nárast vlastníkov z Poľska a Ukrajiny. Podnikatelia z týchto krajín u nás ročne založia viac ako sto firiem.

Paradoxom posledného kalendárneho roka je podľa Bisnode zníženie počtu spoločností vlastnených ruskými podnikateľmi. Kým ešte medzi rokmi 2018 a 2019 ich na našom trhu pribudlo 70, za posledný rok ich od nás odišlo 17. „Fakt, že by sa počet zahraničných vlastníkov medziročne znížil, sme dlhodobo nezaznamenali. Kým v predchádzajúcich rokoch sme videli, že vplyv protiruských sankcií nemal vplyv na apetít tamojších podnikateľov rozširovania aktivít na Slovensku, v súčasnosti vidíme odliv. Môže to znamenať aj predzvesť prichádzajúcej krízy,“ dodala Štěpánová.

Bisnode je líder v dátach a analytike. Zamestnáva viac ako 2 100 pracovníkov v 19 krajinách Európy. Používa analytiku a skóringové modely, vďaka ktorým predpovedá zákaznícke správanie či poskytuje detailné informácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #podnikatelia