Benzín a nafta zdražejú. Je za tým rast cien ropy

Časy lacného tankovania sa pomaly chýlia ku koncu. Postupné otváranie ekonomík začína dvíhať ceny ropy. Priemerná cena benzínu stúpne o desať centov na 1,20 eura za liter. Podobne o približne desať centov zdražie aj nafta, ktorej cena sa stabilizuje na 1,10 eura za liter.

21.06.2020 09:00
ropa, benzín, tankovanie, nafta, diesel, Foto:
Na lacnejšie tankovanie môžu slovenskí vodiči v najbližších týždňoch zabudnúť.
debata (8)

„Dno cien palív sme videli už v polovici mája. Tankovanie bude vzhľadom k vývoju cien na ropnom trhu postupne drahšie,“ povedal analytik J&T Banky Stanislav Pánis. V najbližších mesiacoch sa motoristi musia pripraviť na pozvoľné zdražovanie palív.

Za posledný mesiac cena jedného barelu severomorskej ropy Brent stúpla z 20 na 40 dolárov. Ešte prudšie zdražovala aj americká ľahká ropa WTI, ktorej cena stúpla z 10 na 40 za barel. Rýchly rast cien čierneho zlata analytikov prekvapil, čakali ho až počas jesene. S pokračovaním rýchleho zdražovania sa na burzách už moc neráta. „Ku koncu roka predpokladáme úroveň Brentu okolo 42–44 dolárov a WTI okolo 39–41 dolárov za barel,“ uviedol Pánis.

Šoférov nateraz pred prudkým zdražovaním ochránila silná európska mena. „Pre slovenských motoristov je priaznivé, že euro sa dokázalo voči americkému doláru zhodnotiť čo zlacňuje dovážané komodity. Na Slovensku očakávame do konca júna len mierne zdraženie o 1 cent na liter,“ povedal analytik spoločnosti Finlord.cz Boris Tomčiak. Potom bude rast cien pokračovať a ceny budú najvyššie koncom roka. Prudké zlacňovanie sa môže podľa analytikov vrátiť jedine v prípade druhej vlny pandémie.

Koronavírus skresal dopyt

V snahe zastaviť šírenie nebezpečného vírusu sa na čas takmer úplne zastavila letecká preprava. Z domu pracovalo veľké množstvo ľudí a mnohé obchody ostali na čas zatvorené. „Dopyt po palivách počas pandémie celosvetovo klesol o 20 až 30 percent. Podobný pokles bol zaznamenaný aj na Slovensku,“ povedal Anton Molnár, hovorca Slovnaft. Domáca rafinéria evidovala pokles predaja v rámci veľkoobchodu aj maloobchodu. „Jediným odvetvím, ktoré počas pandémie vykázalo nárast dopytu po palivách, bolo poľnohospodárstvo, najmä zo sezónnych dôvodov,“ dodal Molnár.

Spotreba pohonných hmôt sa pre rôzne obmedzenia na úroveň z pred príchodu pandémie dostane najskôr o dva roky. „V tomto roku rafinérie v priemere spotrebujú 91,7 miliónov barelov za deň,“ uviedla v pravidelnej mesačnej analýze Medzinárodná agentúra pre energie (IEA). V budúcom roku sa priemerná denná spotreba zvýši o 5,7 milióna barelov na 97,4 miliónov barelov. „To je stále o 2,4 miliónov barelov menej ako v roku 2019,“ upozornila agentúra.

Rekordný pád

Prepad spotreby priniesol rekordný pád cien rohy. V priebehu piatich mesiacov cena 1 barelu severomorskej ropy Brent klesla takmer o 50 dolárov. Najnižšia cena dvadsiatich dolárov bola na svetových trhoch začiatkom mája. Potom sa karta otočila a v priebehu jedného mesiaca cena vystrelila na 40 dolárov za barel.

Za zvýšením ceny stojí aj obmedzená ťažba zo strany arabských šejkov. Obmedzenie ťažby v časti ropných vrtov znížilo v máji dodávky čierneho zlata o 11,8 miliónov barelov za deň. „Kartel OPEC chce, aby sa cena ropy dlhodobo pohybovala nad 50 dolármi za barel. Na trhu je ale stále prebytok komodity kvôli nízkej spotrebe. Zároveň je možné s rastom ceny očakávať obnovovanie produkcie v USA a Kanade,“ zhrnul Tomčiak. Motoristi preto v tomto roku musia počítať len s miernym zvyšovaním ceny pohonných hmôt.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #ropa #ceny #tankovanie