MH Manažment môže skončiť do roka alebo dvoch

Štátna spoločnosť MH Manažment môže podľa jej nového generálneho riaditeľa Ľuboša Lopatku v priebehu jedného až dvoch rokov premysleným a uváženým spôsobom ukončiť svoju činnosť. Uviedol to na brífingu v Kúpeľoch Sliač, kde predstavil plány spoločnosti vedeniu šiestich teplárenských spoločností a ich dodávateľom tovarov a služieb. Pri všetkých akciových spoločnostiach s podielmi štátu chce do konca roka predložiť návrh, ako s nimi nakladať ďalej a čo by mohlo byť riešením. Ministerstvo hospodárstva prípadne vláda potom má podľa generálneho riaditeľa možnosť povedať, či sa s tým stotožňuje alebo nie.

17.06.2020 14:33
debata (7)

MH Manažment má v súčasnosti podiely v stovkách firiem, pričom významnejšie podiely sú v 28 akciových spoločnostiach. Z nich je 17 autobusových dopravcov spoločností SAD, kde sú minoritné podiely od 33 do 44 percent a ten zvyšok je 11 firiem, kde má MH Manažment majoritu. „Môj názor je, že tie minoritné podiely nemajú zmysel a treba ich rozpredať, lebo štát má s nimi len administratívnu záťaž. Spoločnosti SAD sú ďaleko strategickejšia záležitosť, ale z pohľadu vplyvu štátu na dianie v nich je tento veľmi slabý. Mala by to byť vec strategického rozhodnutia, o ktorom bude rozhodovať ministerstvo hospodárstva,“ povedal šéf MH Manažment s tým, že tie ostatné spoločnosti by chceli navrhnúť na odpredaj alebo odstúpenie v rámci rezortu.

Teplárne sú zásadným portfóliom so 100 % účasťou, kde je verejný záujem, aby tam ostal vplyv štátu. „Našou ambíciou je urobiť fungovanie týchto teplární čo najefektívnejšie a ku prospechu jednak akcionára a jednak konečného odberateľa,“ objasnil Lopatka.

„Vnímame tieto kroky veľmi pozitívne, lebo nemá zmysel pre štát síliť vlastnenie majetkových podielov v spoločnostiach, ktoré nemajú nejaký reálny zmysel,“ konštatoval generálny tajomník služobného úradu Ministerstva hospodárstva SR Roman Achimský a doplnil, že v teplárňach majú záujem napraviť mienku o štáte ako zlom vlastníkovi.

O Kúpeľoch Sliač nie je podľa generálneho tajomníka rozhodnuté „Budeme sa snažiť si vybrať to najlepšie riešenie, lebo MH Manažment nemá ambíciu spravovať kúpele dlhodobo,“ dodal Achimský.

Riešenie pre kúpele chce predložiť vedenie MH Manažment ministerstvu hospodárstva a následne vláde. „S nevôľou sledujem, ako kúpele, ktoré sú síce privátne, ale s horšou polohou a menej liečivou vodou, prosperujú oveľa lepšie,“ uviedol generálny riaditeľ, podľa ktorého to, že tieto kúpele neboli dlhodobo rekonštruované, je samozrejme chyba, ale výhodu vidí v tom, že na človeka tu dýchnu staré časy. Lopatka doplnil, že by sa na tom mohlo stavať a zachovať to pri budúcej obnove s cieľom vrátiť kúpeľom slávu.

Spoločnosť MH Manažment je od roku 2016 nástupcom zrušeného Fondu národného majetku. Jej 100 % akcionárom je Ministerstvo hospodárstva SR. Hlavnou úlohou firmy je spravovanie majetkových podielov štátu najmä vo forme akcií v 52 rôznych podnikoch v hodnote takmer štvrť miliardy eur. Patria sem napríklad 100 % podiely v spoločnostiach Dlhopis o.s.p., Poliklinika Tehelná v Bratislave a teplárenské podniky v Bratislave, Košiciach, Martine, Trnave, Zvolene a v Žiline, takmer 80 % podiel v kúpeľoch Sliač, 75 % podiel v Burze cenných papierov a menej ako 50 % podielov v sedemnástich podnikoch SAD.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #MH Manažment #teplárenska spoločnosť