Vývoz Slovenska sa prepadol o vyše dve pätiny

Opatrenia na zmiernenie dosahov pandémie nového koronavírusu sa v apríli výrazne podpísali pod vývoj zahraničného obchodu Slovenska. Vyplýva to z aktuálnych zistení Štatistického úradu (ŠÚ) SR, ktoré zverejnil v utorok.

09.06.2020 09:35 , aktualizované: 10:18
nakladne auta, kamiony, dialnica, doprava Foto: , ,
debata (5)

Ako informoval úrad, celkový vývoz tovaru sa v porovnaní s aprílom 2019 znížil o 43 % a celkový dovoz tovaru o 36,6 %. Saldo zahraničného obchodu bolo pasívne v objeme 492,1 milióna eur (deficit sa oproti rovnakému obdobiu minulého roku zvýšil o 388,2 milió­na eur).

V apríli 2020 dosiahol podľa ŠÚSR celkový vývoz tovaru hodnotu približne 3,7 miliardy eur. Celkový dovoz tovaru sa znížil na 4,24 miliardy eur.

Slovensko je malá, otvorená a proexportne orientovaná ekonomika. Jej vývoj tak veľmi závisí práve od zahraničného obchodu, od záujmu našich zahraničných obchodných partnerov o naše produkty. "Naša ekonomika zaznamenáva prepad, pričom jej opätovné naštartovanie nebude závisieť iba od domáceho dopytu, ale práve a vo veľkej miere už od dopytu zo zahraničia,“ vysvetľuje analytička Wood & Company Eva Sadovská. No a ten vo veľkej miere závisí od toho, ako sa tieto krajiny popasovali s pandémiou a ako sa ich ekonomikám darí, dodáva.

Celkovo prebytok

"Pandémia COVID-19 bude výrazne znižovať intenzitu zahraničného obchodu aj v najbližších mesiacoch, hoci dno bolo pravdepodobne zaznamenané už v apríli,“ odhaduje ďalší vývoj analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Napriek výrazným deficitom v posledných dvoch mesiacoch za celý rok tak v úhrne očakáva, že slovenský zahraničný obchod by mohol vykázať nepatrný prebytok. Hoci vo fáze reštartu priemyslu pravdepodobne budeme môcť stále pozorovať deficitnú bilanciu zahraničného obchodu, keď dovoz materiálu a polotovarov pre výrobu bude mierne predbiehať vývoz produkcie.

"Slovenské vývozy sú pritom v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ relatívne viac závislé práve od vývozov hotových výrobkov,“ hovorí Koršňák. Na druhej strane, tlak na dovozy materiálu môže byť zmiernený naplnenými skladmi z obdobia úvodu pandémie – rast zásob materiálu do výroby potvrdili i čísla HDP v prvom štvrťroku.

Zo štatistík tiež vyplýva, že za január až apríl 2020 sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku znížil celkový vývoz tovaru o 16 % takmer na 23 miliárd eur a celkový dovoz o 11,2 % na 23,7 miliardy eur. Saldo zahraničného obchodu bolo pasívne v objeme 776,3 milióna eur.

Apríl obchodu neprial

Vývoz do členských štátov EÚ v januári až apríli 2020 medziročne klesol o 15,5 % a z celkového vývozu tvoril podiel 79,7 %. Dovoz z členských štátov EÚ sa na celkovom dovoze podieľal 65,5 % a medziročne klesol o 10,8 %.

Vývoz do nečlenských krajín EÚ v januári až apríli 2020 oproti rovnakému obdobiu minulého roku klesol o 17,9 % a z celkového vývozu tvoril viac ako jednu pätinu. Dovoz z nečlenských krajín EÚ sa na celkovom dovoze podieľal 34,5 % a medziročne klesol o 12,1 %.

Úrad skonštatoval, že najviac obchodovaná trieda SITC v zahraničnom obchode SR boli stroje a prepravné zariadenia s podielom takmer 60 % na celkovom vývoze a 47,7 % na celkovom dovoze.

Po sezónnom očistení údajov dosiahol v apríli 2020 celkový vývoz tovaru hodnotu 3,8 miliardy eur pri medziročnom poklese o 43,2 %. Celkový dovoz tovaru sa znížil o 36,7 % na 4,25 miliardy eur. Saldo zahraničného obchodu bolo pasívne v objeme 460,8 milióna eur (o 418,5 milióna eur vyšší deficit ako v rovnakom období minulého roku), uzavrel úrad.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #export