Gastro prevádzky spísali otvorený list a petíciu: Žiadajú uvoľnenie opatrení a cielenú pomoc

Gastro podniky potrebujú výraznejšiu podporu od štátu. Súčasné hygienické opatrenia a opatrnosť zákazníkov mnohým z nich stažili situáciu do takej miery, že sa už nedokážu postaviť na vlastné nohy. Aj preto sa rozhodli adresovať vláde otvorený list a petíciu s návrhmi riešení.

29.05.2020 16:33
debata (7)

„Väčšina prevádzok je stále stratová, prípadne sa ešte pri aktuálnej situácii rozhodla prevádzky pre potenciálnu ne-rentabilitu nechať zatvorené a šetriť náklady,“ píše sa v spoločnom vyhlásení zástupcov gastro biznisu.

Od vlády požadujú okamžitú pomoc, ktorá bude cielená a zmenu doteraz platných obmedzení. Medzi iným ide aj o zrušenie limitu dvoch osôb pri jednom stole. Prevádzkovatelia sa odvolávajú na zložitosť identifikácie zákazníkov podľa domácností a ich následnej negatívne reakcie.

„Nechceme podvádzať pod hrozbou pokút. Chceme mať jasné a realizovateľné opatrenia, ktoré budú rešpektovať princípy nášho podnikania a bude pre obe strany reálne ich dodržiavať,“ dodávajú v stanovisku.

Zároveň žiadajú o sprístupnenie garantovaných úverov, ktoré pre gastro prevádzky v súčasnosti nie sú povolené a odpustenie platenia odvodov za mesiac máj pre prevádzky, ktoré z nemožnosti normálne fungovať mali dokázateľný pokles tržieb.

Posledným návrhom je zníženie DPH na 10% po vzore Česka. „Toto opatrenie by v krátkodobom i dlhodobom horizonte extrémne pomohla gastro-podnikateľom a uľahčilo reštart celého odvetvia v nadväznosti na celý dodávateľský reťazec,“ dodávajú.

Čo žiadajú reštaurácie:

  1. Upraviť obmedzenie počtu hostí pri stole,
  2. prístup k úverom,
  3. možnosť využiť štátnu pomoc s nájmami,
  4. odpustenie odvodov za máj,
  5. zníženie DPH.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #petícia #otvorený list #koronavírus #gastro podniky