Víťazmi pandémie sú kryptomeny a zlato

Akciové indexy prudko stratili pre koronavírus na cene. Ropu stiahol nižší záujem výrobcov. Predsa len zatvorené fabriky ju nepotrebujú, a ak aj áno, nie v takom množstve. Čierne zlato sa tak dnes obchoduje za ceny porovnateľné s 90. rokmi minulého storočia. Straty nezvrátili ani centrálne banky novými peniazmi.

19.05.2020 07:00
bitcoin Foto: ,
Ilustračné foto
debata (6)

Jedným z mála víťazov v časoch pandémie virtuálna mena bitcoin. Jej hodnota za dva mesiace stúpla o viac ako 150 percent na 9 733 dolárov. "Z krátkodobého pohľadu zostane bitcoin silno vrtkavý, teda rizikový. No z dlhodobého hľadiska prináša možnosť ochrany pred prudkým nárastom inflácie,“ povedal česká ekonómka a riaditeľka spoločnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Za tejto situácie leží potenciál virtuálne meny omnoho vyššie ako jeho historické maximum 20 tisíc dolárov, dodáva analytička.

Za takto vysokú cenu sa najznámejšia kryptomena predávala ešte začiatkom roka 2018. Potom prišiel pád na hodnotu 3 200 dolárov za jeden bitcoin a opätovný rast ceny začal s nástupom pandémie.

Oproti reálnym peniazom je počet bitcoinov prísne regulovaný. V online svete je aktuálne v obehu okolo 19 miliónov kryptomincí. Zároveň pomocou špeciálnych programov sa každý deň "vyťaží“ 900 nových kusov. Prílev nových peňazí sa automaticky ukončí potom ako ich počet stúpne na 21 miliónov kusov. Práve pre obmedzenú ponuku je najznámejšia virtuálna mena podobne nedostatkovým tovarom ako zlato. Virtuálna mena sa ťaží v takzvaných blokoch, ktoré obsahujú 50 kusov virtuálnych mincí a za ich získanie dostanú ťažiari odmenu vo výške 6,25 bitcoinu.

Zlato je istota

O niečo miernejšie, no predsa stúpala v posledných mesiacoch aj cena zlata. Od polovice marca vzrástla cena jednej trójskej unce zlata z 1 477 dolárov na 1 732 dolárov. Žltý kov má tak najvyššiu hodnotu od roku 2012. "Záujem o zlato rastie hlavne pre obavy z inflácie a z negatívneho vplyvu neobmedzených fiškálnych výdavkov v prostredí s nulovým výnosom. Preto bude záujem o zlato pravdepodobne aj naďalej pretrvávať,“ uviedol Martin Sklenář, analytik Saxo Bank. Podľa neho môže cena zlata narásť až na 2 tisíc dolárov za jednu trójskú uncu.

Svetové centrálne banky sa totiž súčasnú krízu snažia poraziť nízkymi úrokmi a v hre sa čoraz viac ocitajú aj záporné úrokové sadzby. V krajinách používajúcich euro finančné domy za uloženie peňazí v Európskej centrálnej banke platia úrok mínus 0,5 percenta. O prijatí podobného opatrenia sa momentálne diskutuje aj vo Veľkej Británií. V časoch mínusových úrokoch automaticky sa vytvára priestor na rast ceny virtuálnych mien aj zlata. Hlavne žltý kov je vnímaný ako bezpečný prístav, ktorý najvyššie hodnoty dosahuje práve v časoch prudkých pádov akciových trhov. Toto pravidlo paradoxne neplatilo v úvode celosvetového rozšírenia pandémie.

Najprv pád a potom rast

"V marci sme boli na trhu so zlatom svedkami paradoxnej situácie. Napriek všeobecnej neistote a prepadu akciových trhov, klesala aj cena drahého kovu,“ povedal Sklenář. Za tento výnimočný jav mohol koronavírus, ktorý v tom čase paralyzoval dodávky zlata. "Úplné obmedzenie dopravy a teda dodávok zlata na trhy, vrátane obáv z neistoty, tlačili cenu na minimá,“ dodal Sklenář.

Okrem akcií v časoch pandémie prudko klesala aj cena roby a aktuálne sa jeden barel severomorskej ropy Brent predáva za 35,5 dolára. Dôvodom nižších cien je masívne obmedzenie leteckej aj cestnej prepravy. Ešte začiatkom roka sa jeden barel predával takmer za 70 dolárov a v časoch najväčších obmedzení jeho cena klesla až na 18,5 dolára.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #zlato #bitcoin #koronavírus