Obchodníci píšu vláde pre nájmy. Matovičov návrh má háčik

Premiér Igor Matovič a minister hospodárstva Richard Sulík zdá sa, našli spoločnú reč ohľadne pomoci s platení nájmov. Na čom sa dohodli zatiaľ zrejmé nie je. Hneď na to napísali vláde domáci maloobchodníci otvorený list.

14.05.2020 08:35
vláda, igor matovič Foto: ,
Od minulej stredy začala druhá a tretia fáza uvoľňovania ekonomiky. Na snímke premiér Igor Matovič (OĽaNO) na tlačovom brífingu po stretnutí s konzíliom odborníkov.
debata (26)

Iniciatíva slovenských maloobchodníkov v liste víta posun, keďže práve nájom tvorí väčšinu fixných nákladov. A práve s touto platbou si zatvorené prevádzky nevedia poradiť. Vládny návrh má však háčik.

Premiér doteraz presadzoval model, kde by nájomníci neplatili nič. Argumentoval tým, že majitelia budov si môžu splátky úverov v bankách odložiť na 9 mesiacov. Naopak minister hospodárstva počítal so zapojením prevádzok.

Veľké ale

Navrhované riešenie, kedy by štát uhradil 50 percent z nájomného a zvyšok by uhradili nájomcovia do štyroch rokov je síce krok vpred, ale má podľa Iniciatívy jedno veľké ale. "Takéto riešenie totiž znamená, že prenajímatelia dostanú 100 percent svojho nájomného, aj keď v dlhšom období. Pre maloobchodníkov je to ale tiež skutočnosť, že musia zo svojich nulových tržieb uhradiť zvyšných 50 percent niekomu, kto už svojich 50 percent dostal od štátu,“ píše sa v otvorenom liste Iniciatívy slovenských maloobchodníkov.

Pokiaľ nepríde k vyriešeniu situácie z dlhodobého pohľadu, varuje Iniciatíva – teda formou zníženia nájmov aj na dlhšie obdobie ako len počas pandémie, mnoho obchodníkov stratí chuť ďalej podnikať. Akákoľvek podpora tak bude úplne zbytočná.

Povinné udržanie nájomníkov

„Žiadame teda štát, aby podmienil poskytnutie takejto priamej dotácie vo výške 50 percent aj spoločnou dohodou prenajímateľov a nájomcov na ďalšom trvaní zmluvy a jej podmienkach a takéto spoločné prehlásenie bolo súčasťou čerpania štátnej podpory,“ píše Iniciatíva. Iba tak je podľa nej možné preukázať ochotu prenajímateľov jednať s nami, nájomcami, a udržať tak zdravý dlhodobý nájomný vzťah. V opačnom prípade by mohli nájomcovia svoju nájomnú zmluvu bez sankcií ukončiť.

Iniciatíva argumentuje tým, že aj pri inej podpore je podmienkou udržanie pracovného miesta. „Nevidíme dôvod, prečo by sa rovnako nemohli zaviazať prenajímatelia udržať svojich nájomcov v prenajatých priestoroch,“ píše na záver.

Bez tržieb

„Prevádzky sú zatvorené už dva mesiace a negenerujú absolútne žiadne tržby. Preto je nutné sa na túto situáciu pozerať reálne z pohľadu toho, čo si títo podnikatelia vôbec môžu dovoliť uhradiť,“ píše sa v otvorenom liste Iniciatívy slovenských maloobchodníkov.

Podľa Iniciatívy treba vziať do úvahy aj segment gastroprevádzok. Tí totiž teraz fungujú buď cez okienko, rozvoz alebo terasu, ak ju majú. Prenajímatelia však od nich často požadujú plnú úhradu nájomného.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #nájomné #Igor Matovič #koronavírus