Ministerstvo hospodárstva lobuje za pomoc pre výstaviská

Pandémia dočasne zrušila organizovanie veľtrhov a výstav na Slovensku. Firmy pôsobiace vo výstavníctve napriek tomu momentálne nemajú nárok na štátnu pomoc. Ohrozené sú tak stovky pracovných miest.

06.05.2020 13:45
debata

Výstavnícke firmy boli rovnako ako maloobchody zatvorené z rozhodnutia vlády. Preto by mali byť aj rovnako odškodné a požiadavku o zaradení do štátnej pomoci prednesieme na koaličnej rade,“ povedal štátny tajomník ministerstva hospodárstva Ján Oravec.

V prípade kladného stanoviska budú môcť firmy pôsobiace vo výstavníctve čerpať podporu na udržanie pracovných miest. Štát podnikateľom prispeje na mzdu jedného zamestnanca maximálne 1 100 eur za podmienky, že zamestnanec za čas strávený doma poberá 80 percent svojho priemerného platu. Ak zamestnanec dostáva menej ako 80 percent priemernej mzdy, tak výška štátnej pomoci klesne na 880 eur.

Aktuálne pre zrušený nábytkársky veľtrh hlási finančné ťažkosti nitriansky Agrokomplex. "V Nemecku firmy dostanú peniaze na druhý deň od podania žiadosti. U nás nie sme v Nemecku a v optimálnom prípade bude žiadosť vybavená do 14 dní. No zatiaľ firmy na peniaze od štátu čakajú dlhšie ako dva týždne,“ uviedol Oravec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Agrokomplex #Incheba #štátna pomoc #koronavírus