Koronavírus zrazil už v marci tržby takmer všetkým obchodníkom

V rámci maloobchodu v marci medziročne rástli tržby iba v nešpecializovaných predajniach, teda supermarketoch a hypermarketoch. Výrazné medziročné prepady tržieb vykázali v ubytovaní, v reštauráciách a pohostinstvách, ale aj v predaji a opravách automobilov.

06.05.2020 09:44
drogéria, nákupné centrum, Košice, koronavírus Foto: ,
Počas pandémie vzrástli tržby obchodných reťazcov o 13 percent.
debata

Vládou nariadené zatváranie obchodov od polovice marca v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu sa výrazne podpísalo na tržbách obchodníkov. Celý maloobchod si síce pripísal v treťom mesiaci medziročný pokles tržieb iba o 3,6 %, avšak ťahali ich výhradne nešpecializované predajne, teda supermarkety a hypermarkety, ktoré vykázali medziročný rast tržieb o takmer 13 %. Medzimesačne maloobchodné tržby ako také klesli oproti februáru o 7,8 %.

Ako ďalej vyplýva z údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ), najväčšie medziročné prepady tržieb v marci vykázal maloobchod s tovarom pre kultúru a rekreáciu o vyše 40 %, či obchody s tovarom pre domácnosť o vyše 27 % a v stánkoch a na trhoch bol prepad tržieb o takmer štvrtinu. O vyše desatinu sa však prepadol napríklad aj maloobchod s pohonnými látkami, ako tak sa držali internetové obchody s medziročným poklesom „len“ o dve percentá.

Z ďalších sektorov vnútorného obchodu bol v marci v tržbách na medziročnej báze v pluse iba veľkoobchod. Tie totiž stúpli o 7,9 %. Zvyšné sektory však vykazovali už v marci bezprecedentné prepady tržieb. V predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov sa napríklad medziročne tržby znížili až o 33,5 %, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 21,5 % a v ubytovaní až o 50,8 %. Medzimesačne oproti februáru tržby vo veľkoobchode stúpli o 0,5 %, kým v ubytovaní sa prepadli o 50,5 %, v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 29,1 % a v reštauráciách a pohostinstvách o 28,7 %.

V priemere za celý prvý štvrťrok tak maloobchodné tržby na Slovensku klesli o 0,3 %, kým vo veľkoobchode naopak stúpli o 4,5 %. V predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov tržby za prvé tri mesiace roka medziročne klesli o 15,3 %, v ubytovaní o 13,8 %. V činnostiach reštaurácií a pohostinstiev si ešte zatiaľ udržali mierny medziročný nárast o 5,1 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #zákazníci #predajne #koronavírus