Firmy registrované v daňovom raji? V Dánsku štátnu pomoc nedostanú

Dánska vláda neposkytne v čase korony štátnu pomoc všetkým podnikateľom. Tí, ktorí majú svoje sídlo v daňovom raji a do štátnej kasy neprispievajú, si budú musieť poradiť sami. K tejto reštrikcii cez víkend dospela vláda dánskej premiérky a sociálnej demokratky Mette Frederiksenovej.

21.04.2020 14:32
debata (12)

Tá už v sobotu prejednávala ďalší balíček opatrení na pomoc firmám a podnikateľom, ktoré boli zasiahnuté koronavírusovou pandémiou. Po dohode predstaviteľov ľavicového kabinetu však od 8.júla neplatí pre všetkých.

„Spoločnosti, ktoré vyplatia dividendy, odkúpia svoje vlastné akcie alebo sú zaregistrované v daňových rajoch, nebudú môcť využiť žiadny zo štátom podporovaných programov,“ uvádza sa vo vládnom vyhlásení.

Dánsko pritom podnikateľom plánuje pomôcť sumou takmer 54 miliárd eur. Okrem rôznych kompenzácií a podpôr má ísť aj o bezúročné pôžičky vo výške DPH, ktorú daná firma zaplatila do štátneho rozpočtu minulý rok.

Dánsko však nie je samé. Pomoc od štátu v rovnakých prípadoch nedostanú ani firmy v Poľsku. To pritom na tento účel vyčlenilo vyše 47 miliárd eur.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #daňové raje #koronavírus