Cukrári žiadajú Matoviča o uvoľnenie opatrení

Slovenskí cukrári sa obávajú straty svojho podnikania. Maloobchodné predajne cukrárskych výrobkov sú totiž už niekoľko týždňov zatvorené z dôvodu šírenia pandémie koronavírusu. Cukrári tak vidia dve možnosti, ktoré by mohli pomôcť ich podnikaniu.

19.04.2020 09:13
zamestnanci, pekáreň, práca Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Jednou z nich je otvorenie cukrární za podmienky dodržania prísnych hygienických opatrení bez možnosti posedenia. Druhým variantom je možnosť individuálnych dohôd s reťazcami o predaji výrobkov od regionálnych cukrárov. Informovala o tom predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Tatiana Lopúchová.

„Pri znovuotvorení predajní argumentujú cukrári tým, že v maloobchodných predajniach sa zákusky bežne predávajú, pričom túto situáciu prirovnávajú napríklad k zatvoreným záhradníctvam, ktoré vláda po kritike predaja záhradkárskych potrieb v maloobchodoch nakoniec otvorila. Pri druhej možnosti sa slovenskí cukrári obracajú na veľké obchodné siete so žiadosťou o pomoc pri dodávkach svojich balených výrobkov na regionálnej úrovni za vopred určených podmienok,“ ozrejmila Tatiana Lopúchová.

Predajne cukrární sú momentálne zatvorené, pretože ich sortiment nie je podľa oficiálnych informácií nevyhnutný k prežitiu obyvateľstva. „V zmysle platných opatrení vzťahujúcich sa k maloobchodnému predaju platia výnimky pre predajne potravín, mäsa, zelovocov a pekární. Cukrárne sú z týchto výnimiek vyňaté, preto sa cukrári právom obávajú o svoje podnikanie, ktoré často budovali dlhé roky. Zväčša ide o malé rodinné firmy, ktoré prevádzkujú zopár predajní a zamestnávajú v priemere 20 ľudí,“ pokračovala Tatiana Lopúchová.

Predsedníčka SZPCC s prosbou o pomoc kontaktovalo viacero cukrárov. Hovoria, že im ide o čas. Nemajú z čoho platiť svojich ľudí. Mnohí podľa svojich vyjadrení nechcú zamestnancov prepustiť, pretože pre nich častokrát pracujú aj celú dekádu, či od rozbehu cukrárskej výroby. Problém majú rovnako aj s nevyplatenými faktúrami od svojich odberateľov, prevažne zo siete horeca (hotely, reštaurácie, kaviarne). Tí z dôvodu zatvorených prevádzok nemajú finančné zdroje na úhradu faktúr.

„Cukrári sú zúfalí. Pozitívne nevidia ani vyplatenie dotácií za pokles tržieb. Z dôvodu nevyplatených dodávok totiž nemajú financie na úhradu vlastných záväzkov, a preto ich to vyraďuje z nároku na túto finančnú výpomoc. Zároveň sú rozhorčení, že v mnohých obchodných reťazcoch sú otvorené predajne alkoholu či tabakových výrobkov, no cukrári nemôžu rovnakým spôsobom vydávať cez výdajné pulty zákusky,“ dodala Tatiana Lopúchová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #cukrárne #koronavírus