Premiér neprekvapil. Obchody ostávajú zatvorené

Minimálne najbližších sedem dní sa neotvoria žiadne nové obchody. Doma bez práce tak aj naďalej ostávajú desaťtisíce Slovákov. Práve rýchle otváranie predajní môže podľa premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) potopiť slovenskú ekonomiku.

14.04.2020 12:02 , aktualizované: 17:09
debata (252)

VIDEO: Príde veľká séria bankrotov a my obchodníkom hovoríme nech sa idú pásť.

Video

"Neklamme ľudí, že ak neotvorím obchody, tak skolabuje ekonomika. To jednoducho nie je pravda,“ povedal Matovič. Na ministerstve financií pôsobiaci Inštitút finančnej politiky vypočítal, že okamžité otvorenie predajní zvýši ekonomický rast len o 2 percentá hrubého domáceho produktu (HDP). "Rast našej ekonomiky je závislý od exportu. Ak sa pre nezodpovedné otváranie obchodov nakazí viac zamestnancov fabrík, tak hospodárstvu viac poškodíme ako pomôžeme,“ dodal Matovič. V prípade masívneho nakazenia zamestnancov totiž môže hlavný hygienik prikázať zatvoriť celú fabriku.

Premiér zároveň sľúbil, že už budúci pondelok predstaví plán postupného otvárania obchodov. Konkrétne termíny sa budú odvíjať od výsledkov testovania a rastu počtu nakazených Slovákov. V každom prípade sa ako posledné budú otvárať prevádzky s vysokou koncentráciou ľudí ako reštaurácie, bary, diskotéky, masáže, či kaderníctva.

Ako posledné dostanú povolenie tie s najväčším epidemiologickým rizikom. „Podľa čísel, ktoré nám boli prezentované sa ukázalo, že naša spoločná zodpovednosť robí zázraky. Sme na tom veľmi dobre. V rámci Európy tak dobre, že ktorákoľvek krajina by si to s nami rada vymenila,“ povedal premiér na margo súčasného zvládania situácie v súvislosti s koronavírusom. Podľa jeho slov sa výkonnosť ekonomiky spomalila o 30%, zvyšných 70 pracuje v normále.

„Podľa čísel, ktoré nám boli prezentované sa ukázalo, že naša spoločná zodpovednosť robí zázraky. Sme na tom veľmi dobre. V rámci Európy tak dobre, že ktorákoľvek krajina by si to s nami rada vymenila,“ povedal premiér na margo súčasného zvládania situácie v súvislosti s koronavírusom.

V posledných týždňoch prišlo k odloženiu stoviek plánovaných operácií. "Keďže zatiaľ zvládame šírenie pandémie rozhodli sme sa postupne spúšťať plánované operácie,“ uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Epidemiológovia momentálne vidia najväčšie riziko šírenia nákazy v rómskych osadách. Tých je na Slovensku 1 044 a postupne ich obyvateľov testuje armáda. Ohniská nákazy tiež môžu zapáliť ľudia, ktorí po návrate na Slovensko nerešpektovali domácu karanténu. Vysokým rizikom je rozšírenie koronavírusu v domovoch dôchodcov. Poslednou rizikovou skupinou sú ľudia, ktorí nerešpektovali platné obmedzenia a počas Veľkej noci cestovali po Slovensku.

Minister Sulík trvá na urýchlenom otvorení obchodov

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) trvá na čo najrýchlejšom otvorení obchodov mimo veľkých nákupných centier. Myslí si, predlžovanie súčasného stavu prinesie veľké škody, zlikviduje časť obchodníkov a zvýši podiel na trhu zahraničným obchodným reťazcom. Zdôraznil, že malé obchody musia byť zatvorené, zatiaľ čo predajne veľkých obchodných reťazcov ponúkajú rovnaký tovar. „Likvidujeme 10.000 malých, väčšinou slovenských obchodov v prospech zahraničných reťazcov,“ povedal v utorok Sulík pred rokovaním vlády. Podľa ministra sa tento stav nedá vysvetliť ani obhájiť a obchody by mala vláda čím skôr otvoriť.

© Autorské práva vyhradené

252 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #obchody #Igor Matovič #koronavírus