Britskí špecialisti zachraňujú výrobu slovenského toaletného papiera

V časoch pandémie hrozil Slovensku akútny nedostatok hygienických potrieb. Najväčšej domácej fabrike sa začal kaziť kľúčový stroj na výrobu toaletného papiera. Zo dňa na deň tak na domácom trhu hrozil výpadok štvrtiny produkcie papierových hygienických potrieb. Štát sa situáciu rozhodol zachrániť povolením príletu britských technikov priamo na letisko v Žiline.

13.04.2020 17:18
toaleta, WC, toaletný papier, hnačka Foto:
Na domácom trhu pochádza približne štvrtina hygienických papierových výrobkov zo Žiliny.
debata (152)

"Pre problémy kľúčového stroja sú už tri dni doma dve stovky zamestnancov spoločnosti Metsa Tissue Slovakia,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Tím britských technikov priletel na Slovensko v pondelok poobede a bude podliehať prísnej firemnej karanténe. "Ak by sme ešte pár dní bežali v súčasnom režime, tak stroj sa nám pokazí a museli by sme zastaviť výrobu. Na Slovensku neexistujú odborníci na opravu tohto stroja a preto sme vďační za promptné zorganizovanie prepravy servisných technikov,“ povedal štatutár Metsa Tissue Slovakia Marián Pozor.

Britskí pracovníci za sprievodu polície budú ubytovaní v karanténnych podmienkach. Počas pobytu u nás, tak neprídu do kontaktu s nechránenými ľuďmi. A hneď po oprave stroja odletia domov. "Sme si vedomí toho, že na Slovensku je viacero špecializovaných strojov a v prípade potreby sme pripravení rovnako pomôcť aj ďalším domácim fabrikám,“ dodal Mikulec.

V časoch pandémie je obrovský záujem o toaletný papier a papierové vreckovky. "Naša výroba sa v marci veľmi zvýšila. Momentálne rastie dopyt po papierenských výrobkoch v rámci celého regiónu strednej Európy,“ priblížil Pozor. Metsa Tissue Slovakia patri k najväčším zamestnávateľom v Žiline. Moderný závod je vybavený dvoma papierenskými strojmi, PS1 a PS2. Práve vďaka týmto dvom mašinám funguje v podniku šesť klasických spracovateľských liniek a jedna linka na spracovanie zberového papiera. Podľa údajov zverejnených na webovej stránke vyrobí závod ročne 80 tisíc ton papiera.

V roku 2018 dosiahla Metsa Tissue Slovakia tržby vo výške 122 miliónov eur a zisk 4,2 milióna eur. Zaujímavosťou je, že podnik od roku 2011 používa na svoju prevádzku elektrinu vyrobenú v blízkej hydroelektrárni na priehrade VVB Žilina. Miestne vodné dielo pokryje až 70 percent elektrickej spotreby papierenskej fabriky.

© Autorské práva vyhradené

152 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #Veľká Británia #toaletný papier #koronavírus