Sulík chce odklad pre ľudí, čo neplatia energie pre koronavírus

Pre pandémiu by nemali byť ľudia odpájaní od elektriny či plynu, a keď svoje účty platiť nebudú. Sankcie za omeškanie úhrady faktúr by sa mali posunúť o dva mesiace. Navrhuje to rezort ministra hospodárstva Richarda Sulíka. O legislatíve by mala vláda rokovať už tento týždeň.

12.04.2020 15:00
richard sulík, automobily Foto: ,
Na snímke minister hopodárstva SR Richard Sulík (SaS) počas brífingu s novinármi.
debata (198)

"Ak má teraz domácnosť napätý rozpočet, pre meškania s úhradou faktúry za elektrinu a plyn, dodávateľ ju nebude penalizovať či odpájať,“ vysvetľuje komunikačný odbor ministerstva hospodárstva. Platiť by to malo aj pre malé a stredné firmy, ktorých sa súčasná kríza ekonomicky dotkla. V žiadnom prípade by nemalo však ísť o odpustenie dlhu, dodáva rezort. Energetici chystaným opatrení však nadšení nie sú. Varujú pred unáhleným prijímaním zákonov, ktoré by dovolili odberateľom neplatiť svoje faktúry za dodávky energií.

„Návrh, kedy sa bez akejkoľvek kompenzácie umožní časti odberateľom energií neplatiť, aj keď iba na dva mesiace, pokladáme za nedomyslený,“ povedala hovorkyňa Stredoslovenskej energetiky (SSE) Michaela Krivá. Dodávatelia energií sú tiež súkromné spoločnosti, ktoré musia nakupovať energie na trhu, riadne platiť za ne a navyše musia platiť distribútorom energií, ktorí sa starajú o fyzickú dodávku elektriny, či plynu ku konkrétnemu zákazníkovi, dodala Krivá.

Dodávatelia energií totiž musia za svoje dodávky platiť bez ohľadu na to, či odberatelia energií platia, alebo nie. Okrem toho najväčší dodávatelia energií sú dodávateľmi poslednej inštancie. Energie tak musia dodávať aj odberateľom, ktorí sú zákazníkmi aj iného dodávateľa, ktorý je v problémoch.

Ohrozenie dodávok

Výpadok príjmov na strane energetikov môže ohroziť aj plynulosť dodávky. „Výrazný výpadok príjmov v systéme, ktorý zahŕňa dodávateľa, distribútora a koncového zákazníka, môže ohroziť bezpečnosť prevádzkovateľa distribučnej infraštruktúry a teda zabezpečenie samotnej dodávky,“ upozornila hovorkyňa spoločnosti Západoslovenská energetika (ZSE) Michaela Dobošová.

Už teraz vie ZSE podľa nej v konkrétnych prípadoch pristúpiť k posunu zálohových platieb alebo odkladu splatnosti faktúr. „Zákazníkom odporúčame, aby svoju situáciu konzultovali so svojím dodávateľom v dostatočnom predstihu tak, aby sme toto náročné obdobie spoločne zvládli bez ohrozenia stability celého systému,“ povedala Dobošová.

Spoločnosť Východoslovenská energetika (VSE) je pripravená o návrhu diskutovať.

SPP návrh podporí

Štátny Slovenský plynárenský priemysel (SPP) je pripravený návrhy Sulíkovho rezortu prijať. „Od začiatku upozorňujeme našich zákazníkov, aby v takýchto prípadoch nečakali a obrátili sa včas na zamestnancov spoločnosti, ktorí sú pripravení každú žiadosť o úpravu platobných podmienok veľmi citlivo posúdiť,“ povedal hovorca SPP Ondrej Šebesta.

© Autorské práva vyhradené

198 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Richard Sulík #neplatič