Zastaví ekonomickú katastrofu euroval? Slovensko si môže požičať 2 miliardy eur

Vo štvrtok v noci sa ministri financií konečne dohodli na spoločnom boji proti prichádzajúcej ekonomickej kríze. Peniaze na záchranu potápajúceho sa hospodárstva v prípade potreby poskytne euroval. Len na Slovensko pripadá čiastka vo výške 2 miliárd eur.

10.04.2020 06:00
Európska centrálna banka / ECB / Foto:
Euroval na boj proti kornavírusu uvoľní 500 miliárd eur.
debata (100)

"Dospeli sme k excelentnej dohode, ktorá umožní krajinám eurozóny okamžite čerpať pól bilióna eur,“ povedal francúzsky minister financií Bruno Le Maira. Peniaze majú byť požičané na požiadanie a jednotlivé štáty nemusia nové úvery kryť tvrdými úspornými opatreniami. To je obrovský rozdiel oproti v minulosti poskytovanej pomoci Grécku, kedy miestna vláda dostala peniaze výmenou za znižovanie dôchodkov a privatizáciu ziskových štátnych podnikov.

Euroval zachráni slovenské zdravotníctvo

"Jednotlivé štáty z eurozóny môžu z trvalého eurovalu čerpať úvery až do výšky dvoch percent ich hrubého domáceho produktu (HDP). To platí v prípade, že tieto peniaze budú použité na financovanie zdravotníctva alebo prevencie proti šíreniu koronavírusu,“ uviedol šéf euroskupiny Mário Centeno. Voľné finančné zdroje môžu slovenskej vláde pomôcť financovať ohlásený výpadok príjmov zdravotných poisťovní. Tie už dnes upozorňujú, že pre klesajúce príjmy ľudí v najbližších mesiacoch prídu o desiatky až stovky miliónov eur.

Momentálne je euroval jedinou zbraňou proti prudkému zdražovaniu pôžičiek pre južné štáty eurozóny. Vysoké dlhy majú hlavne Grécko a Taliansko, ktoré by bez európskej pomoci museli platiť obrovské úroky z nových pôžičiek. Zároveň zo súčasnej situácie profituje aj Slovensko, ktoré si pre prudké pády finančných trhov ešte minulý mesiac nedokázalo požičať viac peňazí. Agentúre pre riadenie dlhu a likvidity sa až v priebehu tohto týždňa podarilo predať za jednopercentný úrok desaťročné dlhopisy v hodnote 1,5 miliardy eur.

Spoločné eurobondy momentálne nebudú

Južnému krídlu eurozóny sa zatiaľ nepodarilo presadiť spoločné eurobondy. Proti spoločnému ručeniu sa totiž postavili zodpovedne hospodáriace krajiny ako Holandsko, Nemecko a Rakúsko. Tie sú momentálne ochotné rokovať len o vytvorení ďalšieho eurovalu, ktorý by uvoľnil pol bilióna eur na naštartovanie ekonomík po skončení pandémie koronavírusu.

Vo svete je trvalý euroval známy pod skratkou ESM. Jeho akcionármi sú jednotlivé členské štáty eurozóny a počas prechádzajúcej krízy slúžil hlavne na záchranu Grécka. Vlastnícky podiel je rozložený nerovnomerne a na Slovensko pripadá 0,82 percenta akcií. Práve kvôli eurovalu padla v roku 2012 vláda Ivety Radičovej, kedy sa tvrdo proti čiastočnému ručeniu za grécke dlhy postavil predseda SaS Richard Sulík. Ak totiž niektorá z krajín nebude vedieť eurovalu vrátiť požičané peniaze, budú to musieť namiesto nej spraviť zvyšný členovia.

Slovensko hlásilo problémy už pred pandémiou

Nebezpečný koronavírus paralyzoval v Európskej únií značnú časť priemyslu. Domáce hospodárstvo pritom vykazovalo problémy už pred príchodom pandémie. "Slovenská priemyselná výroba vo februári medziročne klesla o 1,5 percenta. Slovenskí ekonómovia čakali naopak nárast produkcie o 0,8 percent,“ povedal hlavný ekonóm Next Finance Vladimír Pikora. Zároveň bilancia zahraničného obchodu vo februári skončila s prebytkom 73 miliónov eur. "Trh však očakával prebytok vo výške 194 miliónov eur. I to je veľké sklamanie. Slovenská ekonomika teda narazila ešte pred tým, ako sa v nej rozšíril koronavírus,“ dodal Pikora.

Jednou z mála dobrých správ v prichádzajúcich ťažkých časoch je pondelkové spustenie produkcie Kia Motors Slovakia. "Rozbehnutie výroby je silný signál o oživení slovenskej ekonomiky. Chcem vyzvať aj ostatných výrobcov, aby to nevzdávali a spoločne túto krízu zvládneme,“ povedal minister hospodárstva Richard Sulík. Ten v priebehu mája alebo júna osobne navštívi žilinskú automobilku. "Priamo na mieste sa budem informovať, čo všetko môžem urobiť pre zlepšenie výroby na Slovensku. Tieto informácie pomôžu aj ďalším výrobcom a dnes máme opäť šancu urobiť z nás ekonomického tigra Európy,“ dodal Sulík. Napriek tomu, tento rok bude veľmi ťažký a recesia môže dosiahnuť až 10 percent HDP.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Slovensko #euroval #koronavírus #koronabondy