Firmy už nahlasujú prepúšťanie. Pomoc vlády nepresvedčila

Veľké firmy nárok na pomoc od štátu nemajú. Mnohé tak už ohlásili hromadné prepúšťanie na úrady práce. Najkritickejšia situácia je v Nitrianskom a Banskobystrickom kraji, na päty im však šliape bratislavská župa. V marci firmy na Slovensku ohlásili plánované prepustenie 2 173 ľudí, v apríli ďalších 1 247 ľudí.

07.04.2020 17:00
výpoveď, vyhadzov, práca, nezamestnanosť Foto:
Prichádzajúca ekonomická kríza pripraví o zamestnanie tisícky Slovákov.
debata (62)

„Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny eviduje za marec 13 nahlásených hromadných prepúšťaní, z toho jedno bolo zrušené. V apríli eviduje päť nahlásených hromadných prepúšťaní,“ povedala Mária Hrehová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave. Prepúšťanie pôvodne ohlásila a neskôr zrušila firma zaoberajúca sa výrobou železničných lokomotív z Martina.

Obrovské prepúšťanie ešte v marci ohlásil výrobca nábytku Decodom z Topoľčian. O prácu by malo prísť až 903 ľudí. Aby toho v Nitrianskom kraji nebolo málo, prepustenie 25 zamestnancov ohlásila na marec aj firma z Levíc. A na apríl aj výrobca elektrických svietidiel z Topoľčian. O prácu tu má prísť až 450 ľudí. Iba v Nitrianskom kraji je tak ohrozených 1 378 pracovných mi­est.

Prepúšťať sa bude aj v Banskobystrickom kraji. V marci ohlásil výrobca nábytku z Lučenca prepustenie 47 ľudí. V apríli sa pridali Podpolianske strojárne. Tie ohlásili, že prepustia 727 zamestnancov. Nakoniec však zdá sa z toho zíde, vláda sa rozhodla firme pomôcť. Podľa Moniky Kačicovej z Úradu práce v Banskej Bystrici ohlásila prepustenie 16 zamestnancov aj firma z Banskej Bystrice zaoberajúca sa údržbou ciest. „Túto skutočnosť však spoločnosť nahlásila Úradu práce ešte pred aktuálnou situáciou, ktorá súvisí s koronavírusom,“ povedala Kačicová.

Prepúšťanie neobišlo ani Bratislavu a okolie. Firma z Bratislavy zaoberajúca sa prenájmom nehnuteľností chce prepustiť 14 ľudí. Firma na inštaláciu priemyselných strojov mieni vyhodiť 67 ľudí. Podnik vyrábajúci diely do osobných automobilov z Malaciek prepustí 164 pracovníkov, reklamné agentúry z Bratislavy 81 ľudí a zamestnávateľ v oblasti činností herní až 387 ľudí. V apríli prepustí firma podnikajúca v oblasti hotelierskeho ubytovania z Pezinka 44 ľudí. Spolu tak ide v Bratislavskom kraji až o 757 pracovných mi­est.

"V súčasnosti má Úrad práce sociálnych vecí a rodiny v Trnave nahlásené dve hromadné prepúšťania,“ povedal vedúci oddelenia služieb pre občana z Úradu práce v Trnave Pavol Gavalec. Jedno nesúvisí s koronavírusom a týka sa 119 zamestnancov. Prebiehať bude od júna do decembra 2020. Druhé sa týka 27 zamestnancov, dodal Gavalec.

Mária Hrehová z Ústredia práce spresňuje, že prepustenie 119 zamestnancov ohlásil výrobca motorových dielov. Ďalších 114 zamestnancov má odísť z firmy z Piešťan podnikajúcej na poli zdravotnej starostlivosti. Spoločnosť z Piešťan realizujúca výrobu papiernických potrieb chce v marci prepustiť 15 ľudí a firma z Trnavy podnikajúca v oblasti herní 11 ľudí.

V Trenčianskom kraji ohlásil v marci hromadné prepúšťanie 52 ľudí výrobca obuvi z Prievidze. Úrad práce Trenčín však rokuje ohľadne hromadného prepúšťania v regióne s ďalšími dvoma firmami. „Jedna je strojárskeho zamerania. Plánuje prepustiť 37 zamestnancov. Druhá je krajčírska dielňa, ktorá pokles tržieb v súčasnosti vykrýva šitím textilných rúšok,“ povedal riaditeľ Úradu práce v Trenčíne Ján Gramata. Tam je podľa neho ohrozených približne 40 pracovných miest. S ostatnými firmami regiónu úrad práce rokuje a informuje ich o možnostiach pomoci od štátu.

Prepustenie dvesto ľudí ohlásil aj výrobca kabeliek z Košíc. Zatiaľ vyzerá situácia najlepšie v Prešovskom kraji. „K dnešnému dňu neevidujeme žiadne ohlásenie hromadného prepúšťania v rámci okresov Prešov a Sabinov,“ povedala Katarína Velčková zo sekretariátu riaditeľa Úradu práce Prešov.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #firmy #prepúšťanie #koronavírus