Cestovným kanceláriám má pomôcť odloženie čerpania služieb

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR pripravuje návrh na odloženie čerpania zaplatených služieb klientom cestovných kancelárií a ubytovacích zariadení na budúce obdobie. Opatrenie by malo pomôcť podnikateľom v tomto odvetví prekonať krízové obdobie. Uviedol to odbor komunikácie rezortu dopravy.

30.03.2020 15:19 , aktualizované: 16:09
debata (1)

Odloženie čerpania zaplatených služieb sa podľa MDV týka zálohových platieb, prípadne celej platby za službu. Klienti by tak mali dostať svoju službu alebo pobyt v náhradnom termíne po odznení hrozby šírenia koronavírusu.

„Toto opatrenie by zároveň malo pomôcť poskytovateľom služieb prečkať krízové obdobie bez likvidačných finančných strát, ktoré im hrozia v prípade masového a nárazového vrátenia zálohových platieb ich klientom,“ zdôraznil rezort dopravy.

Ministerstvo súčasne pripomenulo, že vláda pripravila balík prvých opatrení na pomoc ekonomike zasiahnutej pandémiou. Zatiaľ ich je sedem, nazvané sú Prvá pomoc zamestnancom, firmám a živnostníkom.

Zahŕňajú zo strany štátu preplatenie 80 % platu zamestnanca firmám, ktorých prevádzky sú povinne uzavreté. Takisto štát poskytne príspevky pre živnostníkov a zamestnancov podľa konkrétnej miery poklesu tržieb danej firmy. Vláda tiež poskytne bankové záruky vo výške 500 miliónov eur mesačne. Zamestnancom v karanténe a rodičom na OČR bude hradených po celú dobu 55 % z ich hrubej mzdy. Pri poklese tržieb o viac ako 40 % vláda pripravila odklad platby odvodov za zamestnávateľa a tiež odklad preddavkov dane z príjmu. Pripravila zároveň možnosť započítania si doteraz neuplatnenej straty od roku 2014 vrátane.

Opatrenia nezabránia prepúšťaniu v cestovnom ruchu

Opatrenia, ktoré predstavila vládna koalícia nazvané Prvá pomoc zamestnancom, firmám a živnostníkom, nezabránia prepúšťaniu v sektore cestovného ruchu. Tvrdí to Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS). Žiada, aby vláda začala hľadať aj také riešenia, ktoré pomôžu naštartovať dopyt po službách cestovného ruchu a z hľadiska dlhodobého poklesu dopytu účinne zabránia prepúšťaniu. Priamo ohrozených je podľa asociácie takmer 68.000 zamestnan­cov.

Hotely a reštaurácie sú nariadením vlády zatvorené už dva týždne. Žiadne príjmy tak podľa AHRS nemá 100 % ubytovacích zariadení a viac ako 90 % stravovacích zariadení. „Očakáva sa, že tieto opatrenia proti šíreniu nákazy potrvajú vzhľadom na nepriaznivý vývoj šírenia ochorenia ešte niekoľko týždňov. Takmer všetky náklady zostali na pleciach podnikateľov,“ upozornil prezident AHRS Tomáš Ondrčka.

V prípade opatrení súvisiacich s výskytom koronavírusu, ktoré predostrela vládna koalícia, podľa neho chýbajú konkrétne náležitosti a spôsoby ich uplatňovania, na základe ktorých by bolo možné určiť, do akej miery pomôžu sektoru cestovného ruchu.

Výpadok tržieb v službách cestovného ruchu sa totiž podľa asociácie nedá nahradiť. „V tomto prípade nie je možné tvrdiť, že pôjde o odloženú spotrebu. Hotely a reštaurácie predávajú služby, ktoré nemajú komu poskytovať. Nemožno očakávať, že po skončení opatrení budú ľudia vo zvýšenej miere využívať služby reštaurácií, hotelov či iných služieb cestovného ruchu. Práve naopak, očakáva sa pomalý nábeh dopytu,“ podotkol Ondrčka.

Podľa prieskumov, ktoré realizovala AHRS, očakávaný výpadok v tržbách za ubytovacie a stravovacie služby bude v porovnaní s rokom 2019 až 52 %. Vo finančnom vyjadrení to znamená prepad tržieb o viac ako 566 miliónov eur. Priamo ohrozených je tak až 63 % zamestnancov v ubytovacích a stravovacích službách, čo znamená takmer 68.000 pracovníkov.

Asociácia predpokladá, že v tomto roku bude zaznamenaný pokles dopytu zo strany domácich návštevníkov o 50 % a v prípade zahraničných návštevníkov o takmer 60 %. V porovnaní s rokom 2019 to bude predstavovať pokles o takmer 9,5 milióna prenocovaní.

Ak budú opatrenia pre zamedzenie šírenia koronavírusu pokračovať dlhšie ako dva mesiace, a nebudú prijaté opatrenia na naštartovanie dopytu, vývoj zamestnanosti v cestovnom ruchu, najmä v hoteloch a reštauráciách, bude podľa Ondrčku neudržateľný a nebude sa dať vyhnúť prepúšťaniu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovné kancelárie #koronavírus