Kúpime si rýchlotesty cez internet?

Rýchlotesty na výskyt koronavírusu si budú môcť Česi a Slováci zrejme kúpiť cez internet. Jeden z najväčších internetových obchodov ho už totiž zalistoval na svoje stránky.

27.03.2020 17:58
debata (4)

Produkt sa dá nájsť na stránke slovenskej a českej Alzy. Momentálne sa však ešte kúpiť nedá. Nie je ani na sklade. Zatiaľ totiž nemá certifikát. "Produkt sa nedá doviezť do doby, kým nebude mať certifikát. Akonáhle ho však dostaneme, predpokladáme, že budú potrebné zhruba dva týždne na to, aby došlo k naskladneniu,“ uviedla pre denník Pravda Patricie Šedivá, hovorkyňa spoločnosti Alza.

Čaká sa na schválenie

Produkt vyrába v Číne spoločnosť Superbio Biomedial Co., ktorá sa zameriava na testy DNA. Momentálne sa čaká na jeho schválenie štátnymi úradmi Českej republiky alebo inej krajiny v rámci EÚ tak, aby produkt získal všetky potrebné certifikáty.

Do Čiech by tak mohlo doraziť 52-tisíc domácich rýchlotestov na samodiagnostiku vírusu COVID-19. Dvetisíc kusov chce firma darovať na charitatívne účely neziskovým organizáciám. Na otázku, koľko kusov by sa mohlo doviezť na Slovensko, Šedivá zatiaľ odpovedať nechcela. "Počty pre jednotlivé krajiny zatiaľ nebudeme uvádzať, je to predčasné,“ dodala.

Cena za tieto domáce rýchlotesty zatiaľ nie je známa, podľa hrubého odhadu by mal podľa Šedivej jeden test vyjsť maximálne na zhruba 400 českých korún (asi 15 eur) a cena za balenie, ktoré obsahuje päť kusov, by mala byť okolo dvoch tisíc korún (zhruba 70 až 80 eur).

Podľa dostupných informácií sa dá na internetovej stránke Alibaba kúpiť jedno balenie s 20 testami za 400 dolárov (zhruba 365 eur), čo predstavuje 20 dolárov (zhruba 18 eur) za jeden test. "Pre záujemcov u nás sme však s distribútorom dohodli cenu balenia s menším počtom kusov, aby to bolo aj cenovo dostupné,“ dodala Šedivá.

Výsledok je známy do troch minút

Test funguje tak, že detekuje protilátky koronavírusu z krvi, keďže ľudské telo na vírus zväčša reaguje tak, že sa zvýši telesná teplota a začne si vytvárať protilátky. Preto je tento rýchlotest vhodné použiť práve v okamihu, keď má testovaný zvýšenú teplotu a príznaky podobné chrípke. Výsledok testu je známy do troch minút od aplikácie vzorky.

Firma však upozorňuje, že test je len orientačný. V prípade, že vyjde testovanému negatívny výsledok, no príznaky pretrvávajú, odporúča sa test zopakovať na druhý deň a naďalej sledovať svoj zdravotný stav. Množstvo protilátok sa totiž tvorí individuálne. Test však odhalí viac ako 95,5 percenta pozitívnych prípadov a vykazuje menej ako tri percentá falošne pozitívnych výsledkov. V prípade, že je však výsledok pozitívny, pacient sa musí dať otestovať ešte raz, metódou priamej detekcie vírusov v odbornom laboratóriu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #online nakupovanie #koronavírus #Covid-19