Developeri sa prerušeniu výstavby nevyhnú

Koronavírus úraduje aj v stavebníctve. Počítať s ním musia aj developeri. Tí sa už pripravujú na to, že budú pravdepodobne musieť stopnúť výstavbu. Momentálne sa síce ešte stavia, no zväčša len v obmedzenom režime.

25.03.2020 06:00
debata (4)

Stratený čas sa bude dať vo výstavbe dohnať v prípade, že sa podarí vírus zastaviť v priebehu apríla, upozorňuje analytik portálu Finlord.cz Boris Tomčiak. Mnohé projekty však podľa neho budú mať oneskorenie a nebudú dokončené podľa pôvodného plánu.

Väčším problémom však bude ochabnutie hospodárskeho rastu Slovenska. "Recesia je už celkom istá, keďže v celej Európe sa očakáva prudký pokles ekonomickej aktivity,“ povedal Tomčiak. Dodal, že s recesiou príde rast miery nezamestnanosti a pomalší rast platov.

Dole pôjde aj dopyt domácností po nových rezidenčných projektoch, odhaduje analytik. Poklesne tiež záujem firiem o administratívne a priemyselné projekty. "Toto ochabnutie dopytu môže mať na developerov dlhodobý negatívny dosah,“ povedal Tomčiak. Zároveň však uviedol, že slovenský stavebný trh je stále podfinancovaný a existuje u nás priestor na ďalšiu výstavbu, čo je pre developerov, naopak, priaznivé. Kríza však podľa neho môže zmeniť štruktúru v tom, že sa viac obmedzí výstavba v malých mestách.

Zatiaľ sa stavia. Dokedy?

Developeri nateraz nevedia odhadnúť, ako dlho a aké obmedzenia budú musieť prijať. Situácia ohľadne koronavírusu sa každým dňom mení. "Práce na projektoch zatiaľ pokračujú, ale v obmedzenom rozsahu a prerušeniu výstavby sa pravdepodobne nevyhneme,“ povedal Pavel Pelikán, výkonný riaditeľ J&T Real Estate (JTRE). Zároveň dodal, že situáciu stále sledujú a vyhodnocujú. Každý krok konzultujú so všetkými svojimi partnermi.

"Každý náš projekt či stavba počítajú s nepredvídateľnými udalosťami alebo nepriaznivou poveternostnou situáciou. Avšak absorpcia problémov je limitovaná,“ povedal Pelikán. Dodal, že vzhľadom na situáciu v určitom čase príde k zastaveniu prác na stavbách. "Tento čas nemeriame na mesiace, ale na týždne až dni. Samotné posunutie termínov stavieb potom bude závisieť od toho, ako dlho a aké obmedzenia budú prijaté,“ ozrejmil Pelikán. Otázka na prípadné finančné a časové dosahy je podľa jeho slov zatiaľ veľmi predčasná.

Straty budú vysoké

Developer Penta Real Estate momentálne výstavbu nezastavuje. Investor však deklaruje, že situáciu priebežne vyhodnocuje tak, aby vedel v prípade potreby pružne reagovať. "Je možné, že v blízkej budúcnosti zaznamenáme problémy s dodávkou materiálov či pracovnou silou, ktoré môžu ovplyvniť harmonogram projektov,“ povedal pre agentúru TASR Juraj Nevolník, country managing director pre Slovensko, zo spoločnosti Penta Real Estate. Zatiaľ sa developer snaží prijímať také opatrenia, aby k takejto situácii nedošlo, dodal. Finančný dosah pre nový koronavírus je však podľa Nevolníka nateraz predčasné vyčísľovať. Predpokladá však, že nebude zanedbateľný.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba #developeri #koronavírus