Jaguar obmedzí koncom týždňa prevádzku v Nitre

Spoločnosť dočasne pozastaví výrobu vozidiel, pričom posledný výrobný deň bude piatok 20. marca.

17.03.2020 23:01 , aktualizované: 18.03.2020 09:04
jaguar land rover nitra auto Foto: ,
Výrobný závod v strategickom parku Nitra.
debata (2)

Aktivity týkajúce sa nábehu výroby vozidla Defender budú pokračovať v nevyhnutnom rozsahu. "Spoločne so zástupcami odborových organizácií pôsobiacich v našom závode v Nitre sme vypracovali plán, pri ktorom sme zohľadňovali vyvážený prístup k ochrane zdravia zamestnancov, ako aj k ochrane nášho podnikania v lokálnom aj globálnom meradle.

V stredu 18. marca oznámime zamestnancom spoločne so zástupcami odborov podrobnosti," informovala manažérka pre firemné vzťahy Miroslava Remenárová. Všetky závody spoločnosti Jaguar Land Rover v Británii zostávajú otvorené. Spoločnosť bude podľa Remenárovej naďalej pozorne sledovať vývoj celkovej situácie.

Do konca týždňa sa zastaví aj výroba v bratislavskom závod Volkswagen Slovakia a trnavskom PSA Peugeot Citroën Slovakia. Nemecký aj francúzsky automobilový koncern navyše na pár týždňov prerušujú výrobu vo väčšine európskych závodov. Na starom kontinente totiž v najbližších týždňoch príde k prudkému prepadu predaja nových automobilov. V Číne sa pre koronavírus vo februári znížil predaj nových automobilov o 79 percent na 310 tisíc vozidiel. Podobný scenár ako na najväčšom automobilovom trhu sveta čaká o pár týždňov aj Európsku úniu.

Na Slovensku zatiaľ naplno beží výroba len v žilinskej Kia Motors Slovakia. Miestne odbory vedeniu fabriky už v utorok poobede doručili výzvu na okamžité zastavenie produkcie. "Sme si plne vedomí hospodárskych strát a dôsledkov, ktoré tento krok môže priniesť. Na druhej strane sme však presvedčení o tom, že práve včasným prijatím tohto opatrenia môže KMS predísť ďaleko horším následkom,“ uvádza sa vo výzve odborového zväzu Kovo Kia. Najviac sa zamestnanci boja možnej nákazy seba a svojich blízkych.

Vedenie fabriky sa snaží upokojiť situáciu a takto ešte v nedeľu reagovalo na svojej oficiálne Facebookovej stránke. "Žiadny z doteraz potvrdených prípadov nemá žiadnu spojitosť s našou spoločnosťou. Pacient z Bytče bol diagnostikovaný hneď po návrate zo zahraničia,“ uviedla Kia Motors Slovakia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #automobilky #Jaguar Land Rover #koronavírus