Rezort dopravy pre koronavírus zavádza mimoriadne opatrenia

Platia od piatka 13. marca od 7.00 h a týkajú medzinárodnej osobnej železničnej, autobusovej, leteckej a vodnej dopravy.

12.03.2020 17:17 , aktualizované: 20:13
debata (5)

Medzinárodné vlaky nebudú od piatka (13. 3.) 7.00 h premávať. Vnútroštátna osobná železničná doprava bude od soboty (14. 3.) premávať každý deň podľa grafikonu zodpovedajúcemu sobote. ZSSK pokračuje v pravidelnej dezinfekcii vozňov. Rovnako ŽSR dezinfikuje priestory staníc.

Rovnako ani medzinárodné autobusové spoje nesmú premávať zo Slovenska, ani smerom na Slovensko od piatka 7.00 h. Nákladná preprava je povolená ako na vnútroštátnych, tak aj medzinárodných trasách s cieľom zabezpečiť zásobovanie. Vodiči kamiónov musia byť vybavení ochrannými pomôckami.

Osobné výletné lode nesmú na Slovensku od piatka 7.00 h pristavovať. Preplávať územím bez zastavenia môžu. Medzinárodná letecká osobná doprava bude zastavená na základe uznesenia vlády SR, ktorá musí schváliť takéto zastavenie letov z dôvodu medzinárodnej koordinácie.

Slovenská pošta funguje v obmedzenom režime, podľa potreby upravuje otváracie hodiny. Pobočky podliehajú pravidelnej dezinfekcii.

ŽSR budú čistiť priestory staníc

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) postupne zavádzajú opatrenia vo vzťahu k zamestnancom a cestujúcim. Cieľom je zamedziť ďalšie šírenie koronavírusu. Informoval o tom hovorca ŽSR Michal Lukáč.

„Pre cestujúcich bude zabezpečené čistenie a dezinfekcia v priestoroch železničných staníc dezinfekčným prostriedkom s vyšším stupňom ochranných látok,“ priblížil Lukáč. Týka sa to predovšetkým povrchov, ktorých sa ľudia dotýkajú, ako sú ovládače dverí, kľučky, držadlá, opierky na ruky či stolíky. Zároveň bude zabezpečená zvýšená informovanosť cestujúcich o spôsoboch prevencie ochorenia COVID-19 formou umiestnenia informačných letákov a hlásenia staničným rozhlasom v priestoroch železničných staníc.

ŽSR zároveň pripravujú opatrenia na vytvorenie priestoru pre prípady krízových situácií, ak bude nutné izolovať potenciálneho pacienta s ochorením COVID-19. „Tam, kde to bude možné, pristúpia k otvoreniu internačných miestnosti. A tam, kde to možné nebude, bude vytvorený priestor v čakárňach a halách, ktorý bude oddelený od zvyšku spoločných priestorov železničnej stanice,“ opísal hovorca. ŽSR súčasne vytvoria priestor na odstávku vlakov, respektíve ich vozňov v prípade, že ich bude nutné odstaviť.

Zamestnancom prichádzajúcim do možného bližšieho kontaktu s cestujúcimi na nástupištiach, teda výpravcovia pri výprave vlaku, ale aj dotknutí výhybkári, budú vybavení pre výkon svojej činnosti ochranným rúškom, ochrannými rukavicami a dezinfekčnými prostriedkami na ruky, ktorých distribúcia na dotknuté pracoviská sa už uskutočňuje.

ŽSR zastavujú medzinárodnú osobnú dopravu

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) od piatka (13. 3.) od 7.00 h zastavujú medzinárodnú osobnú dopravu. „Znamená to, že od 7.00 h nebudú vypravené žiadne vlaky do zahraničia a žiadne ani nebudú vpúšťané na územie SR,“ priblížil. Obmedzenie medzinárodnej vlakovej a autobusovej dopravy je súčasťou nariadení, ktoré vo štvrtok prijal ústredný krízový štáb z dôvodu výskytu koronavírusu.

Krajské samosprávy obmedzia prímestské autobusy

V rámci prevencie pred šírením nákazy koronavírusom o tom na štvrtkovom rokovaní Združenia samosprávnych krajov SK8 v Košiciach informovali ich predsedovia. Zároveň presadzujú, aby došlo k posilneniu sanitiek, ktoré sú schopné robiť mobilné odbery.

„Všetky kraje pristúpia k obmedzeniu v prímestskej autobusovej doprave, ktorá bude fungovať v prázdninovom režime. Vyzývame ľudí, že nariadená karanténa v domácom prostredí neznamená, že si budeme vybavovať súkromné veci. Buďme ohľaduplní, ak máme pozitívnu cestovateľskú anamnézu, zostaňme doma,“ povedal predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) a predseda SK8 Jozef Viskupič s tým, že informácie sú zverejnené aj na webových stránkach jednotlivých samosprávnych krajov.

Ako informovala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková, v rámci KSK začnú prímestské autobusy jazdiť v prázdninovom režime od piatka (13. 3.), a to minimálne po dobu 14 dní. Pozastavená bude aj medzinárodná linka do maďarskej obce Hidásnémeti.

Vo viacerých krajoch sú stredné školy a školské zariadenia v ich pôsobnosti zatvorené aj v piatok. „V KSK sú stredné školy zatvorené od 29. februára, pretože minulý týždeň boli na východe jarné prázdniny. Podľa našich informácií zo škôl, práve počas prázdnin bol v rizikovej krajine každý desiaty žiak alebo zamestnanec školy, prípadne prišiel do kontaktu s osobou s pozitívnou cestovateľskou anamnézou,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

V krajoch je málo sanitiek na mobilné odbery

Kraje zároveň presadzujú, aby došlo k posilneniu sanitiek, ktoré sú schopné robiť mobilné odbery. Zároveň budú od krízového štábu žiadať, aby sa doba testovania skrátila a aby sa ľudia vedeli k týmto odberom dostať rýchlejšie. „V TTSK bola jedna takáto sanitka, dozvedel som sa, že je to veľmi podobné aj v iných krajoch. Budeme ešte tlačiť na to, aby sa táto služba zabezpečila omnoho pružnejšie,“ dodal Viskupič.

Letisko v Bratislave čaká na informáciu s dobou uzávery

Informácia má prísť zo strany Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR o konkrétnom čase a dobe uzávery letiska. Následne bude informovať verejnosť a letisko sa uzatvorí. Uviedla to hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková.

„Rozhodnutie o uzávere letísk vydáva pre leteckých dopravcov Ministerstvo dopravy a výstavby SR prostredníctvom správy NOTAM,“ priblížila Ševčíková. Hneď, ako dostane letisko informáciu od rezortu dopravy o vydaní NOTAM-u s konkrétnym časom uzávery, informuje o tom verejnosť a letisko bude uzatvorené.

Letisko Poprad-Tatry uviedlo, že vo štvrtok obdržalo informáciu o rozhodnutí Ústredného krízového štábu SR o uzatvorení medzinárodných letísk na Slovensku prostredníctvom tlačového brífingu. „Príslušným rozhodnutím sa vedenie letiska dôsledne zaoberá a následne budú prijaté opatrenia,“ uviedlo letisko.

O konkrétnom dosahu na letisko je zatiaľ podľa Ševčíkovej predčasné hovoriť. „Počas najbližších 14 dní je z Letiska M. R. Štefánika naplánovaných 163 príletov a 161 odletov pravidelných a charterových liniek, bez zarátania privátnych liniek a cargo dopravy,“ poznamenala.

Ako dodala, bratislavské letisko zatiaľ ešte nikdy v histórii nebolo dlhodobo uzatvorené. Plánuje sa však 11-dňová úplná uzávera letiska v období od 21. apríla do 1. mája 2020 z dôvodu rekonštrukcie vzletovo-pristávacích dráh, počas ktorej nebudú v prevádzke žiadne lety z Bratislavy a do nej.

Všetky tri medzinárodné letiská na Slovensku budú pre osobnú dopravu uzavreté z dôvodu šírenia nákazy koronavírusom. Zavedú sa aj dočasné hraničné kontroly. Obmedzená bude medzinárodná i vnútroštátna vlaková a autobusová preprava. Dopravné obmedzenia sa netýkajú dovozu a zásobovania. Informovali o tom premiér Peter Pellegrini (Smer) a ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) po zasadnutí ústredného krízového štábu.

RegioJet prerušuje premávku vlakov a autobusov

Vlakový a autobusový dopravca RegioJet na základe štvrtkového nariadenia vlády ČR a tiež opatrení vlády SR prerušuje predaj a prevádzku svojich medzinárodných vlakových a autobusových spojov, a to zatiaľ do 5. apríla. „Posledné vlakové a autobusové spoje do väčšiny krajín pôjdu v piatok (13. 3.) tak, aby sa ešte pred polnocou vrátili späť do ČR,“ TASR informoval Aleš Ondrůj hovorca RegioJet.

Podľa aktualizovanej informácie zo slovenského krízového štábu bude všetka hromadná cezhraničná preprava cez hranice Slovenska ukončená už v piatok od 7.00 h ráno. To znamená výrazné obmedzenie a zrušenie medzinárodnej prepravy väčšiny spojov už v priebehu piatka. Všetky spoje idúce v piatok z ČR na Slovensko budú skrátené len po územie ČR.

Spoje idúce v piatok v opačnom smere buď prekročia štátne hranice do ČR pred 7.00 h rannou, alebo pôjdu v rámci Slovenska len ako vnútroštátne linky a hranicu prejdú bez cestujúcich a následne budú pokračovať ako vnútroštátny spoj v rámci ČR.

Obdobne to platí aj pre autobusové spoje, napríklad na trase Bratislava – Viedeň a podobne. Následne, medzinárodné spoje na a zo Slovenska už nebudú v prevádzke.

Cestujúcim, ktorí majú rezervácie na spoje s odchodmi v termíne do 5. apríla, budú automaticky vrátené peniaze za lístky bez stornovacieho poplatku.

Slovak Lines pozastavuje medzinárodné spoje

Ide o spoje do Viedne, Budapešti a Hainburgu. Rovnako predčasne ukončil jednodňové lyžiarske zájazdy na rakúsky Stuhleck. Rozhodnutie krízového štábu znamená okrem iného, že od polnoci Slovak Lines pozastavuje medzinárodné autobusové linky. Od momentu zastavenia prevádzky nebude môcť cestujúcim z letísk vo Viedni a Budapešti poskytnúť svoje služby. „Cestujúcim aktuálne zasielame informácie o možnosti stornovania lístkov bez poplatkov,“ doplnila spoločnosť.

Prímestská autobusová doprava Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK), ktorého je Slovak Lines súčasťou, jazdí naďalej podľa cestovných poriadkov v prázdninovom režime. V súvislosti s odporúčaním Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) obmedziť hotovostné platby pripomína spoločnosť cestujúcim, že pri kúpe cestovných lístkov môžu využiť bezhotovostné platby cez mobilnú aplikáciu IDS BK.

Súčasťou pravidelnej údržby autobusov je okrem pravidelného upratovania a čistenia aj dôkladná dezinfekcia.

Flixbus je pripravený prerušiť premávku

Dopravca Flixbus je pripravený upraviť premávku svojich medzinárodných liniek zo Slovenska a na Slovensko. Uviedla TO hovorkyňa dopravcu Martina Čmielová. Dopravca tak reaguje na cestovné obmedzenia, ktoré slovenská vláda nariadila na zasadnutí ústredného krízového štábu vo štvrtok. Čakajú však na viac informácií priamo od vlády.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ŽSR