Číne dochádza dych, rast bol najnižší od roku 1990

Čínska ekonomika zaznamenala v roku 2019 rast na úrovni 6,1 percenta, čo predstavuje vôbec najnižšiu hodnotu za ostatné tri desaťročia. Na tomto fakte sa podľa agentúry AFP podpísal slabší domáci dopyt, ako aj obchodné konflikty s USA.

17.01.2020 05:18
debata (29)

Údaj o ekonomickom raste zverejnil v piatok čínsky národný štatistický úrad (NBS). Druhá najsilnejšia ekonomika na svete tak zaznamenala svoj najhorší výsledok od roku 1990, píše AFP.

Agentúra dodáva, že zverejnená hodnota sa zhoduje s jej predpoveďami a zároveň spadá aj do cieľa, aký si ešte začiatkom vlaňajšieho roka vytýčila čínska vláda. Tá totiž chcela dosiahnuť v roku 2019 ekonomický rast na úrovni 6 až 6,5 percenta. Napriek tomu však ide o značný pokles oproti ekonomickému rastu 6,6 percenta z roka 2018, ktorý bol pritom pre Čínu doteraz najnižší od roku 1990.

Čínska ekonomika počas prvých troch štvrťrokoch vlaňajšieho roka postupne oslabovala. Posledný štvrťrok sa však stabilizovala, pričom ekonomický rast v tomto období prestavoval 6 percent, rovnako ako v treťom kvartáli, informoval NBS.

Americký prezident Donald Trump a podpredseda čínskej vlády Liou Che podpísali tento týždeň vo Washingtone 1. fázu obchodnej dohody, ktorá by mala zmierniť napätie medzi ich dvoma najväčšími ekonomikami sveta. Washington v rámci dohody sľúbil, že zruší plány na ďalšie zvyšovanie ciel, zatiaľ čo Peking sa zaviazal k zvýšenému nákupu priemyselných tovarov z USA, pripomína agentúra AP.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #HDP