Nemci vydali pokyn na budovanie obrovského podzemného káblu. Prinesie im elektrinu pre dva milióny ľudí

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck vydá v pondelok pokyn na začatie výstavby nového veľkého elektrického vedenia, ktoré nahradí uhoľné zdroje energie.

23.10.2023 10:30
Turbína Foto:
debata

Prevádzkovateľ siete Amprion začne v meste Meppen pri hraniciach s Holandskom stavať 300-kilometrovú trasu pre podzemný kábel, ktorý bude privádzať elektrinu z veterných elektrární v Severnom mori do spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko.

Solárne panely, slnko, energia, elektrina, fotovoltika Čítajte viac Slnečná elektráreň na streche nie je pre každého. Kedy sa oplatí a koľko sa dá ušetriť? (odpovede)

Kábel má mať kapacitu dva gigawatty, čo zodpovedá energetickej potrebe približne dvoch miliónov ľudí. Práce by mali trvať tri roky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Projekt je súčasťou prechodu Nemecka k udržateľným zdrojom energií, ktorý urýchlila snaha o zníženie závislosti od ruskej ropy a plynu po ruskej invázii na Ukrajinu. V regiónoch Porýnia a Porúria budú do roku 2038 postupne odstavené všetky uhoľné elektrárne. Výpadok v dodávkach sa má kompenzovať s pomocou veternej energie z pobrežia Severného mora.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #elektrina