Balkónové panely sa stali hitom, Slováci naskočili na nákupný ošiaľ. Odborníci varujú

Kvetináče na zábradliach balkónov vystriedali najnovšie moderné technológie. Balkóny so solárnymi panelmi rastú ako huby po daždi.

18.06.2023 05:00
solarne, panely Foto:
debata (41)

Na sídliskách sa v čoraz väčšej miere objavujú vlastné miniatúrne zariadenia, ktoré majú domácnostiam pomáhať vyrábať elektrinu. Namiesto investície v tisíckach eur záujemca dokáže kúpiť fotovoltiku na balkón už za pár stovák. Pri priaznivých podmienkach výroba elektriny z nej dokáže utiahnuť jeden spotrebič, napríklad chladničku či práčku.

Ľudia sa však v snahe ušetriť na faktúrach za energie môžu dostať do nepríjemnej situácie. Neodborné zapájanie do sietí je nebezpečné, štandardný elektromer nestačí a v konečnom dôsledku môže účet za elektrinu dokonca zvyšovať.

Vrchol veternej turbíny. Denník Pravda navštívil výnimočné miesto
Video
Zdroj: TV Pravda

„Podľa zákona o energetike sa dodávanie výkonu do siete bez zmluvy s distribučnou spoločnosťou považuje za neoprávnené a za takýto správny delikt hrozia pokuty. Takýto set preto nie je možné bez dodatočných povolení len tak zapojiť do zásuvky,“ upozorňuje riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) Ján Karaba.

Denník Pravda v súvislosti balkónovými zariadeniami pripravil sériu otázok a odpovedí.

Čo sú „plug & play“ sety balkónových elektrární?

Zariadenia lákajú svojou cenovou dostupnosťou a ich návody zasa jednoduchou inštaláciou. Spotrebiteľ si panel zakúpi. Najnovšie ich dostať okrem špecializovaných obchodov s elektronikou už aj v tradičných obchodných reťazcoch. Je ich možné kúpiť za pár stoviek eur.

elektromobil - nabíjanie Čítajte viac Plán na rozbeh elektromobility: Peniaze na nákup auta sú späť, spaľovákom hrozí rýchlostný limit

Balenie zvyčajne obsahuje všetko potrebné na výrobu elektriny vrátane meniča a káblov. Súprava sa namontuje pomocou držiaka napríklad na zábradlie balkóna. Kábel je potrebné zapojiť rovno do 230 V zásuvky bytu. Pomocou rozvodov sa elektrina dostane priamo k spotrebičom.

Je o zariadenia záujem?

Najskôr sa balkónové elektrárne stali nákupným hitom v Nemecku. V Berlíne ich nákup dokonca dotujú až 500 eurami. Postupne sa tento trend presunul aj k nám. Záujem zákazníkov potvrdila spoločnosť Kaufland, ktorá prednedávnom spustila on-line trhovisko.

„Celkovo za všetky krajiny, na ktorých Kaufland on-line trhovisko pôsobí, môžeme skonštatovať zvýšený záujem o balkónové solárne panely za posledné 4 týždne,“ tvrdí pre Pravdu hovorkyňa spoločnosti Lucia Vargová. Záujem o pripojenie balkónových fotovoltických panelov začala evidovať tiež Západoslovenská distribučná. Avizuje, že je pripravená takéto zariadenia pripojiť.

Ako treba správne pri pripojení postupovať?

Žiadateľ o pripojenie zariadenia na výrobu elektriny musí uzatvoriť s distribučnou spoločnosťou zmluvný vzťah. Následne je možné pristúpiť k výmene elektromera za taký, ktorý zaznamenáva dodávku elektriny do sústavy.

Hovorkyňa Západoslovenskej distribučnej Michaela Dobošová upozorňuje, že v prípade, ak by sa zákazník rozhodne zariadenie nainštalovať bez schválenia distribučnou spoločnosťou, vystavuje sa riziku vzniku škôd, za ktoré bude musieť prebrať zodpovednosť.

Prečo môžu zariadenia zvýšiť faktúru za elektrinu?

Kľúčová je výmena elektromera. Inak hrozí, že faktúra bude vyššia. Ak zariadenie dodáva do siete prebytky, je potrebný elektromer, ktorý je schopný merať obojsmerne. Takéto elektromery však podľa riaditeľa asociácie Jána Karabu väčšina panelákových bytov nemá a existujúce elektromery dodávku do siete pripočítavajú k spotrebe.

Solárne panely, slnko, energia, elektrina, fotovoltika Čítajte viac Cena elektriny padla do mínusu. Čo sa stalo a kto na tom zarobí? (odpovede)

Štandardné elektromery sú nastavené tak, aby všetku elektrinu, ktorá nimi pretečie v akomkoľvek smere, zarátali do odberu, teda do spotreby elektriny. „Elektromer by tak aj elektrinu, ktorú tento výrobný zdroj dodal ako prebytok do distribučnej sústavy, zarátal ako spotrebu, čiže takáto inštalácia nového zdroja by bola nevýhodná aj ekonomicky,“ tvrdí pre Pravdu Michaela Dobošová. V konečnom dôsledku by zákazník dostal faktúru s vyššou sumou.

Môže zariadenie poškodiť spotrebiče?

Zákazník by si mal pri kúpe pozorne skontrolovať, o aký typ zariadenia ide. Dobošová ďalej upozorňuje, že zdroj totiž môže byť napríklad špecializovaný na iné trhy, kde sa využíva iný rozsah napätia, ako je prevádzkovaná NN (nízkonapäťová) hladina sústavy na Slovensku.

Prípadne môže mať iné nastavenie ochranných funkcií. „V prípade nekompatibility by mohlo prísť napríklad k poškodeniu ostatných domácich spotrebičov nielen vo vlastnej domácnosti, ale aj napríklad u susedov a podobne,“ dodáva.

Aké hrozby predstavujú zariadenia?

Na rozmach zariadení už stihli reagovať viaceré európske štátne autority. Napríklad švédsky úrad pre bezpečnosť vydal varovanie, že hlavným rizikom spojeným s chybnými panelmi sú usmrtenie elektrickým prúdom a požiar. Úrad tvrdí, že panely by sa mohli vznietiť, pretože ich prúd by mohol presiahnuť elektrický dizajn systémov. Majiteľom domov a bytov tiež odporúča, aby ich inštaláciu nechali na odborníkov.

Druhým problémom môžu byť vysoké prietoky do siete, na čo prenosová sústava nemusí byť pripravená. Jedno zariadenie z výkonom 300 wattov nie je veľa. Jedna taká inštalácia problémy neurobí. Analytik spoločnosti JPX Ján Pišta upozorňuje, že problém vznikne, ak by sa ich objavili stovky až tisíce, čo vôbec nie je nereálne. „Ide totiž o to, že v čase najvyššej výroby cez obed a popoludní klesá zároveň spotreba, takže môže dochádzať k vysokým prietokom do siete, na ktoré distribučné spoločnosti nemusia byť pripravené. Preto to musia mať pod kontrolou,“ tvrdí pre Pravdu.

Za koľko sa predávajú malé elektrárne?

S predajom solárnych zariadení určených na balkón začali elektroobchody či reťazce. Spoločnosť Datart na svojej stránke ponúka napríklad solárnu balkónovú elektráreň Technaxx TX-212 s výkonom 300 wattov. Výrobca zariadenia avizuje maximálny výnos elektriny 270 až 290 kilowatthodín za rok, teda 0,74 až 0,79 kilowatthodiny za deň. Cena je vyše 600 eur. Predajca avizuje, že výrobca navrhol tento panel tak, aby jeho inštaláciu zvládol každý sám aj bez pomoci technika.

Zariadenia sa tešia popularite natoľko, že ich je možné vidieť hneď vedľa pečiva. Reťazec Kaufland napríklad ponúka na svojom on-line trhovisku rovnaký model solárneho zariadenia. Je o niekoľko desiatok eur lacnejší. Solárna balkónová elektráreň Technaxx s výkonom až 300 wattov je dostupná aj na stránke elektropredajcu Nay. Predáva ju za vyše 600 eur. Ak niekto chce výkonnejšie zariadenie, dostupné je aj s výkonnom 600 wattov. Cena je v tomto prípade vyše tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #solárna elektráreň