Na Záhorí vyrastie veľká fotovoltická elektráreň, zaberie úrodnú pôdu

Spoločnosť oekostrom Service s.r.o. pripravuje výstavbu fotovoltickej elektrárne v Lakšárskej Novej Vsi v okrese Senica. Cieľom činnosti je výroba elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov energie, jej dodávka do elektrizačnej sústavy SR. Odhadované náklady na realizáciu projektu sú 22 miliónov eur, uvádza investor v zámere predloženom na posúdenie vplyvov na životné prostredie.

02.04.2024 09:55
Solárne panely, slnko, energia, elektrina,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Navrhovaný fotovoltický systém bude inštalovaný na ploche približne 30 hektárov s inštalovaným výkonom 24 MWp (megawatt peak) s nominálnou účinnosťou 21 percent. Vlastníkmi parciel sú súkromné osoby. Dotknuté územie je v súčasnosti využívané sčasti pre poľnohospodársku výrobu a sčasti je územie nevyužívané. Začiatok výstavby je naplánovaný na štvrtý kvartál 2025, výstavba by mala byť ukončená v prvom štvrťroku 2026.

UP Kúrenie, termostat Čítajte viac Solárne panely budú povinnosťou, plynové kotly ostanú, rozhodli europoslanci

Navrhovaná činnosť predstavuje obnoviteľné zdroje elektrickej energie, pracujúce na princípe využitia slnečnej energie pomocou fotovoltických článkov. Premenou slnečného žiarenia v navrhovanej elektrárni je možné ročne vyrobiť približne 24.000 megawat­thodín elektrickej energie. Vyrobená elektrina dokáže pri súčasnom slovenskom uhlíkovom faktore spotreby elektriny ušetriť 5300 ton emisií ekvivalentu oxidu uhličitého ročne.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #fotovoltika #solárne elektrárne