Ukrajina po ruských útokoch na infraštruktúru prudko zvýšila dovoz elektriny

Ukrajina v nedeľu výrazne zvýšila dovoz elektrickej energie a zároveň zastavila vývoz po tom, ako v ostatných dňoch Rusko opäť zaútočilo na jej energetickú infraštruktúru. Informácie ukrajinského ministerstva energetiky zverejnila agentúra Reuters.

24.03.2024 14:43
vojna na Ukrajine, Bachmut, vojak, raketomet,... Foto: ,
Ukrajinský dôstojník z 56. samostatnej motorizovanej pešej brigády Mariupol strieľa s viacnásobného odpaľovacieho raketového systému smerom k ruským pozíciám na frontovej línii neďaleko Bachmutu, Ukrajina, 5. marca 2024.
debata (8)

„Počas dnešného dňa očakávame dovoz minimálne 14.900 megawat­thodín (Mwh) elektrickej energie. Čo sa týka vývozu, nepočítame so žiadnym,“ uviedlo ministerstvo energetiky. Vo štvrtok 21. marca, deň pred rozsiahlym útokom z Ruska, doviezla Ukrajina 3300 Mwh a vyviezla 2148 Mwh elektrickej energie.

Rusko v piatok (22. 3.) uskutočnilo rozsiahle útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, pričom ťažko poškodilo aj najväčšiu vodnú elektráreň na Ukrajine, nachádzajúcu sa v meste Dnipro. Viaceré oblasti hlásili rozsiahle výpadky elektriny. Ruské útoky pokračovali aj v nedeľu, pričom boli zasiahnuté energetické zariadenia v troch ukrajinských regiónoch.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #Ukrajina