Exminister Hirman o zastropovaní cien energií: Pálime peniaze, ktoré potrebujeme na školstvo a zdravotníctvo. V blízkej budúcnosti nás to dobehne

Za nás bola takto výrazná plošná pomoc s energiami nevyhnutná. Trhové ceny boli šesťnásobne vyššie ako sú dnes, tvrdí v podcaste denníka Pravda exminister hospodárstva Karel Hirman.

07.12.2023 06:05
debata (8)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Vláda schválila zastropovanie cien energií. Za elektrinu, plyn aj teplo by sme tak v budúcom roku nemali platiť viac ako dnes. „Ministerka hospodárstva Denisa Saková doslova skopírovala to, za čo nás kritizovala,“ hovorí jeden z jej predchodcov v čele rezortu a expert na energetiku Karel Hirman. Napriek tomu krok súčasnej vlády nepovažuje za dobrý. Podľa neho by zvýšenie cien energií o zhruba dvadsať percent domácnosti zvládli.

  • Budú skutočne zachované súčasné ceny za energie ako to sľubuje vláda?
  • Aké by mohli byť ceny energií na svetových trhoch v budúcich rokoch a čaká nás po skončení stropovania výrazný skok, ako to bolo v okolitých krajinách?
  • Prečo podľa exministra Hirmana bola výrazná plošná pomoc za jeho pôsobenia na mieste, ale dnes zastropovanie cien Ficovou vládou kritizuje?
  • Dokedy bude potrebné a dokedy vzhľadom na stav verejných financií vôbec únosné zastropovanie cien energií?

Vypočujte si v podcaste denníka Pravda s exministrom hospodárstva Karlom Hirmanom.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #konsolidácia verejných financií #ceny energií #Počúvajte Pravdu #Karel Hirman #zastropovanie cien #Štvrtá Ficova vláda