Peňažné dotácie pre domácnosti. Pripravili novú kalkulačku, na ktorej si vypočítate, koľko ušetríte

Z národného projektu Zelená domácnostiam budú aj v rokoch 2023 a 2029 podporované inštalácie zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Na webe zelenadomacnostiam.sk pribudli odporúčania k výberu zariadení a kalkulačka, prostredníctvom ktorej si môžu domácnosti vypočítať predpokladanú hodnotu poukážky, informovala v stredu Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA).

15.11.2023 10:30
rodina, sporenie Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

„Za prvé dva týždne od zverejnenia nových podmienok podpory navštívilo novú webovú stránku projektu Zelená domácnostiam vyše 12.000 unikátnych používateľov a mimoriadny záujem bol aj o online seminár. Úvodnú fázu nového projektu Zelená domácnostiam chceme naplno využiť na informovanie, aby boli všetci pripravení, keď v prvých mesiacoch budúceho roka spustíme nový systém a začneme poukážky vydávať a preplácať,“ uviedol generálny riaditeľ SIEA Stanislav Jurikovič.

Tepelne cerpadlo aro THERM Split  Vaillant, pr clanok, reklama nepouzivat Čítajte viac Bude nové kolo rozdávania peňazí pre domácnosti. Ľudia ich môžu využiť na šetrenie energií

Počas minulotýždňového seminára sa účastníci podľa SIEA zaujímali predovšetkým o možnosť využiť príspevok v rodinných domoch na inštaláciu fotovoltických systémov s podporovaným výkonom až do 7 kilowattov, ak domácnosť preukáže, že mala vyššiu ročnú spotrebu ako 3000 kilowatthodín. Druhou frekventovanou témou sú zvýhodnené sadzby podpory o 15 %. V oboch prípadoch domácnostiam pri výpočte hodnoty poukážky pomôže kalkulačka, ktorá je prístupná na stránke projektu v časti Užitočné informácie.

Zvýhodnenie sa automaticky týka tých, ktorí si nainštalujú bezemisné zariadenia s riadením kvality ovzdušia. Vyššie sadzby o 15 % platia aj pre domácnosti na celom území Slovenska, ktoré požiadajú o poukážku na nové zariadenie a prestanú využívať tuhé palivo. Zvýhodnenie je podľa SIEA určené pre tých, ktorí sú ochotní starý kotol na uhlie či drevo alebo krb fyzicky zdemontovať. Splnenie podmienky sa bude preukazovať fotografiami, plánované sú aj kontroly na mieste inštalácie.

Od augusta 2023 je zaregistrovaných vyše 2200 podporovaných zariadení, pri ktorých bolo preukázané, že spĺňajú technické podmienky podpory. Prístupný je aj zoznam meničov napätia, v ktorom je zatiaľ 66 výrobkov. Kompletnú žiadosť o registráciu do zoznamu oprávnených zhotoviteľov zatiaľ vyplnilo vyše 770 inštalatérov. „Prvej tretine z nich SIEA odosiela zmluvy na podpis už tento týždeň,“ informovala.

debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #OZE #Zelená domácnostiam #tepelné čerpadlá