Čakajú nás dvojnásobné ceny za plyn? Druhý muž rezortu hospodárstva hovorí, ako sa im vyhnúť

Umelé, plošné zmrazenie cien energii na súčasnej úrovni by bolo nešťastné riešenie. Nová vláda však má na to plné právo, tvrdí štátny tajomník ministerstva hospodárstva Branislav Sušil.

20.10.2023 05:00
debata (3)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Ak by vláda do konca roku neurobila nič, od toho nového by domácnosti platili o 80 percent drahšiu elektrinu a až dvojnásobnú cenu za plyn. Úradnícke vedenie troch rezortov pod hlavičkou ministerstva hospodárstva preto už od júla pripravovalo návod, ako sa tak veľkému zdraženiu vyhnúť, respektíve ako ľuďom pomôcť, aby ho zvládli.

Nová vláda tak bude mať na stole viac alternatív, z ktorých jednu predstavuje plošné udržanie cien na rovnakej hladine ako v tomto roku. To je však postup, ktorý súčasný kabinet odborníkov považuje za nešťastný. Rovnako ako neurobiť nič a dopustiť zvýšenie cien energií podľa trhu. „Je jasné, že nemôže pustiť zvyšovanie cien podľa trhu, pretože to si nemôže na Slovensku dovoliť prakticky nikto, ale nejaký nárast cien drvivá väčšina domácnosti zvládne,“ naznačuje ideálnu cestu zvýšenia cien o približne štvrtinu štátny tajomník ministerstva hospodárstva Branislav Sušil.

Druhý muž rezortu zároveň dodáva, že úradníci nemajú ružové okuliare a mysleli aj na tých, ktorí by mali problém zaplatiť akékoľvek zdraženie elektriny, tepla a plynu. „Pre tieto ohrozené domácnosti by mala existovať dodatočná adresná pomoc, ktorá im bude vyplácaná napríklad formou sociálnej dávky cez ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny,“ dodáva Sušil.

Opatrenia na šetrenie verejných financií, ktoré dlhé mesiace pripravovala úradnícka vláda, Robert Fico už zmietol zo stola s tým, že si z nich nezoberie nič. Čo ak sa budúca vláda a ministerstvo hospodárstva, pravdepodobne pod vedením Denisy Sakovej, postaví rovnako aj k návrhom úradníkov na kompenzáciu cien elektriny? „Je plne v kompetencií novej vlády, urobiť rozhodnutie, ktorým smerom sa vyberie. My im vieme dať odporúčanie, ale my tu nie sme na to, aby sme radili politikom. Politika je často aj o inom', než len o racionalite založenej na číslach,“ myslí si štátny tajomník Sušil.

Prečo je podľa neho škodlivé, ak štát umelo drží nízke ceny energií oproti trhovým a že je z cien energií prostriedok politického boja? Prečo štát nevie od nového roka pomáhať adresne prostredníctvom takzvaného príspevku na bývanie? Koľko je vlastne na Slovensku domácností, ktoré budú potrebovať pomoc? A prečo úradnícka vláda neočakáva, že s cenami energií nebudú potrebovať pomoc aj malé podniky a priemysel? Vypočujte si v rozhovore podcastu denníka Pravda so štátnym tajomníkom ministerstva hospodárstva Branislavom Sušilom.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #energetika #Počúvajte Pravdu #kompenzácie #ceny plynu a elektrickej energie