Ceny plynu prudko klesli. Hýbe s nimi dianie okolo terminálov LNG v ďalekej Austrálii

Európske veľkoobchodné ceny plynu vo štvrtok prudko klesli. Dôvodom je zníženie rizika štrajkov v Austrálii, ktoré by mohli narušiť vývoz skvapalneného zemného plynu (LNG) z krajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

24.08.2023 11:48
LNG tanker PRISM COURAGE Foto:
LNG tanker Prism Courage.
debata (7)

Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci sa na burze TTF v Amsterdame vo štvrtok prechodne dostala pod 30 eur za megawatthodinu (MWh), keď padla až o 21 %, čo bol jej najprudší pokles od marca 2022. Neskôr vymazala časť strát a o 11.03 h SELČ sa kontrakt obchodoval so stratou 12 % po 32,55 eura za MWh.

Igor Matovič, parlament, májová schôdza Čítajte viac Slováci už začali tipovať na víťaza volieb. Prekvapivo, najviac peňazí ide na Matoviča, ale favorit je niekto iný

Dôvodom poklesu európskych cien plynu boli signály náznakov, že pracovný spor v najväčšom austrálskom závode na vývoz LNG sa vyrieši, čo zmiernilo obavy týkajúce sa narušenia exportu LNG z krajiny.

Obchodníci v uplynulých týždňoch s napätím sledovali správy týkajúce sa možných štrajkov v troch veľkých zariadeniach na LNG v Austrálii, ktoré by mohli narušiť približne 10 % celosvetového vývozu LNG. To bol tiež dôvod, prečo boli ceny plynu tento mesiac mimoriadne volatilné.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #cena #Austrália