Saudi a Rusi z OPECu zvolali zasadací výbor. Cena benzínu zatiaľ prudko stúpa

Spoločný ministerský monitorovací výbor najväčších producentov ropy z aliancie OPEC+ na svojom zasadnutí v piatok pravdepodobne nezmení ťažobnú politiku. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

04.08.2023 15:21
SAUDI-POLITICS/KING Foto: ,
debata (8)

Ministri energetiky z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ich spojenci z aliancie OPEC+ vrátane Ruska budú na piatkovom stretnutí diskutovať o svojej súčasnej ťažobnej politike. Uviedlo to päť zdrojov z OPEC+, ktoré nechceli byť menované, po tom, ako rozhodnutie Saudskej Arábie predĺžiť dobrovoľné zníženie produkcie do konca septembra pomohlo k ďalšiemu rastu cien komodity.

Spoločný ministerský monitorovací výbor môže v prípade potreby zvolať zasadnutie lídrov OPEC+.

langoš Čítajte viac Drahé langoše a bývanie. Balaton už nie je pre priemerného Maďara, ale symbol statusu ako za komunizmu

Ceny ropy vzrástli v júli v porovnaní s júnom o viac ako 14 %. To bol najväčší medzimesačný percentuálny nárast od januára minulého roka, keďže napätejšia ponuka a rastúci dopyt prevážili nad obavami, že zvyšovanie úrokových sadzieb centrálnych bánk a tvrdohlavo vysoká inflácia môžu zasiahnuť hospodársky rast.

Podľa jedného zo zdrojov piatkové stretnutie bude „veľmi krátke“. Ani ďalšie štyri zdroje neočakávajú, že stretnutie prinesie nejaké odporúčania na zmenu ťažobnej politiky.

Líder OPEC Saudská Arábia vo štvrtok (3. 8.) oznámila, že predĺži dobrovoľné rozhodnutie o znížení svojej ťažby o jeden milión barelov (159 litrov) denne o ďalší mesiac, do konca septembra. Dodala, že v budúcnosti by ho mohla opäť predĺžiť alebo prehĺbiť.

Rusko v septembri zníži vývoz ropy o 300.000 barelov denne, uviedol vicepremiér Alexander Novak krátko po vyhlásení Saudskej Arábie.

Alžírsko, člen OPEC, ktoré oznámilo dobrovoľné zníženie o 20.000 bare­lov/deň na august, sa ešte nerozhodlo, či ho predĺži do septembra.

OPEC+ sa na svojom stretnutí v júni dohodol na obmedzení dodávok ropy do roku 2024. Toto zníženie produkcie celej skupiny, bez dodatočných dobrovoľných obmedzení spomínaných troch výrobcov, predstavuje 3,66 milióna barelov denne, čo je zhruba 3,6 % celosvetového dopytu.

Ceny prudko vzrástli

Ceny pohonných látok v 30. týždni podľa údajov štatistikov prudko vzrástli. Cena najpoužívanejšieho benzínu prekročila 1,7 eura za liter. Nafta stojí vyše 1,5 eura.

Ceny 95-oktánového benzínu vyskočili na najvyššiu úroveň od novembra 2022, zároveň nafta má najvyššiu maloobchodnú cenu od marca tohto roka. Pohonné látky prakticky celý mesiac júl rástli na cene a pravdepodobne pribrzdia pokles inflácie. Jej znižovanie avšak nezastavia a mala by kontinuálne klesať aj v ďalších mesiacoch, informoval o tom v piatok hlavný analytik ČSOB Marek Gábriš.

„V uplynulom týždni však vzrástli ceny tak ropy Brent, ako aj WTI a to zhruba o 1,5 %. Komodita rastie z dôvodu lepších čísel o ekonomickom raste v USA, ako aj správam o pokračovaní v obmedzovaní na strane ponuky. Posilnenie dolára ešte rozširuje týždňové zisky čierneho zlata, a to v prípade Brentu až takmer na 2,2 %. Aj v ďalšom týždni preto hrozí ďalšie zdražovanie cien pohonných látok. Napriek tomu situácia stále nie je dramatická, pretože pred rokom sme napríklad za benzín platili takmer o desať percent viac,“ priblížil Gábriš.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa