Putin ukázal projekt, ktorý nemá obdobu. Chce ovládnuť pätinu trhu so skvapalneným plynom

Rusko chce do 12 rokov ovládnuť pätinu svetového trhu so skvapalneným plynom. Ruský prezident Vladimir Putin koncom minulého týždňa formálne schválil presun prvej skvapalňovacej linky z Murmanskej oblasti do budúceho výrobného závodu projektu Arctic LNG 2 na polostrove Gydan. Správu priniesla agentúra Reuters.

24.07.2023 13:51
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (41)

V tejto oblasti sa nachádza prvé zariadenie na svete na skvapalňovanie plynu na princípe gravitačných štruktúr, ktoré sa budú používať aj v spomínanom projekte Arctic LNG 2. Ten sa stane tretím ruským projektom na výrobu LNG po závode Sachalin 2 spoločnosti Gazprom v ruskom Tichomorí a Jamale LNG kontrolovanom spoločnosťou Novatek.

„Projekty LNG sú veľmi dôležité. Umožňujú nám získať väčší podiel na svetovom trhu s LNG. Existujú dôvody domnievať sa, že projekt Arctic LNG 2 bude spustený včas,“ povedal Putin v televíznom prejave.

SR Výrava Heger plynovod Poľsko POX Čítajte viac Zastaví Kremeľ dodávky plynu? Odborníci načrtli, aké scenáre čakajú Európu

Každá z troch liniek Arctic LNG 2 bude mať výrobnú kapacitu 6,6 milióna ton LNG ročne. Investície do projektu sa odhadujú na 21,3 miliardy dolárov.

Podiel v projekte majú aj zahraniční investori. Napríklad francúzska energetická spoločnosť TotalEnergies v ňom má 10 percent, čínske spoločnosti CNPC a CNOOC taktiež po desať percent a svoj podiel má tiež spoločnosť Japan Arctic LNG a konzorcium spoločností Mitsui & Co, Ltd. a JOGMEC

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #LNG