Rusko zvažuje nové kroky, ktoré ovplyvnia ceny benzínu. V hre sú kvóty na ropné produkty

Rusko nevylučuje zavedenie kvót na vývoz ropných produktov s cieľom stabilizovať ceny benzínu, ktoré sa dostali na historické maximá. Uviedol to v piatok podpredseda ruskej vlády Alexander Novak, ktorého citovali štátne médiá.

21.07.2023 11:58
tanker / ropa / Foto: ,
Ilustračné foto
debata (23)

O kvótach na vývoz ropných produktov sa v zásade uvažuje, existujú ale aj iné návrhy a je potrebné vyhodnotiť všetky plusy a mínusy, povedal Novak. Pre rastúci dopyt už niektoré rafinérie odložili plánovanú údržbu na neskorší termín, dodal.

Ukrajina Rusko NATO Stoltenberg návšteva uarus Čítajte viac Ukrajina znárodnila dôležitú banku, ktorú vlastní Rusko. Sankcie Západu zaberajú

Zvýšenie produkcie v rafinériách by mohlo prispieť k splneniu záväzku ruskej vlády znížiť v auguste vývoz ropy o 500.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne s cieľom stabilizovať globálny trh s ropou.

Priemerné ceny benzínu na komoditnej burze v Petrohrade v stredu vzrástli o 1,8 % na 62.653 ruských rubľov (620,26 eura) za tonu, čím dosiahli nový rekord. Maloobchodné ceny pohonných hmôt zostali relatívne stabilné, keďže ich reguluje štát.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #ropa #Rusko #kvóty