Na Slovensku môže vyrásť až 17 veterných elektrární. Pozrite si, v ktorých lokalitách

Slovensko má veľký potenciál na to, aby vyrábalo elektrinu z vetra. No brzdí to byrokracia. Napríklad spoločnosť Eurowind Energy má v pláne na Slovensku postaviť hneď tri veterné parky.

14.07.2023 07:00
veterná turbína, vietor, energia, elektrina Foto:
Ilustračné foto.
debata (47)

Nachádzať sa majú v okolí obce Báb západne od Nitry, neďaleko obce Močenok pri Šali a severne od Nitry v obci Ľudovítová. Vo veternom parku Močenok v blízkosti chemičky Duslo Šaľa plánujú postaviť sedem až deväť veterných turbín. Len jedna veterná turbína by dokázala vyrobiť toľko elektriny, koľko ročne spotrebuje zhruba 5 000 domácností. Projekt momentálne stojí, pretože už vyše dva a pol roka čakajú na pečiatku od rezortu životného prostredia.

„Ak by sme mali výsledok do konca roka, tak by sme boli celkom radi,“ opisuje pre Pravdu zdĺhavé povoľovacie procesy Peter Hegeduš, manažér spoločnosti. Dodáva, že jedným z pravidiel Európskej komisie je, aby úrady povoľovali projekty z oblasti obnoviteľných zdrojov do dvoch rokov od podania žiadosti o EIA. To je posudzovanie vplyvov na životné prostredie, ktoré je v gescii ministerstva životného prostredia. „Ak by sme sa mali riadiť európskymi pravidlami, už dávno sme toto rozhodnutie mali mať,“ dodáva.

Vrchol veternej turbíny. Denník Pravda navštívil výnimočné miesto
Video
Zdroj: TV Pravda

Podobne na posúdenie vplyvov na životné prostredie čaká ďalších 16 veterných projektov, pričom viaceré nedostali rozhodnutie viac ako dva roky. EIA je pritom len prvý krok k tomu, aby mohli neskôr investori rokovať o zmene územného plánu, žiadať o územné rozhodnutie či vybavovať stavebné povolenie. Keď majú všetky potrebné povolenia, až vtedy sa môže začať stavať. Celý takýto povoľovací proces trvá na Slovensku neúmerne dlho a v okolitých krajinách to ide o dosť rýchlejšie.

V súčasnosti vie Slovensko vyrobiť len 0,02 percenta elektriny z vetra. Na porovnanie, priemer Európskej únie je vyše 15 percent, ukazujú dáta Medzinárodnej energetickej agentúry za rok 2020.

Kde sa plánujú veterné parky

Firma Eurowind Energy na Slovensku nie je jediná, ktorá chce investovať do energie z vetra. Rovnako chce veterné parky stavať napríklad aj spoločnosť Green energy holding. Sedem turbín s výkonom do sedem megawattov by mohlo vyrásť pri obci Rubáň južne od Nových Zámkov, osem turbín má v pláne postaviť neďaleko dediny Mládeže, tentoraz západne od Nových Zámkov. Ďalší veterný park neďaleko obce Hájske pri Seredi tiež ešte čaká na rozhodnutie. Rovnako aj projekt pri obci Letničie na Záhorí, kde chce investor postaviť šesť veterných turbín.

Investície do veternej energie plánujú aj známe veľké mená. Výrobca hnojív Duslo Šaľa chce neďaleko fabriky pri obci Trnovec nad Váhom postaviť šesť až sedem turbín s výkonom 6,2 megawattu. Aj náš najväčší predajca plynu Slovenský plynárenský priemysel sa pustil do podnikania s obnoviteľnými zdrojmi. Neďaleko obce Drahovce južne od Piešťan má vyrásť sedem veterných turbín s inštalovaným výkonom do 50 megawattov.

Problémová dokumentácia

Ministerstvo životného prostredia v reakcii uviedlo, že podporuje rozširovanie obnoviteľných zdrojov energie. Podľa rezortu je nevyhnutné vziať do úvahy, že celý proces EIA ani zďaleka nie je výlučne v časovej réžii ministerstva. „Problém sa môže vyskytnúť, ak dokumentácia následne nesplní zákonne podmienky. Vtedy bohužiaľ ministerstvo nemá inú možnosť ako vrátiť na doplnenie,“ tvrdí pre Pravdu hovorca rezortu Tomáš Ferenčák.

Ako ďalej vysvetľuje, tak úlohou procesu EIA je hodnotiť predkladané navrhované činnosti s účelom zistiť ich priame a nepriame vplyvy na životné prostredie dotknutého územia, vrátane vplyvu na zdravie ľudí, flóru, faunu, biodiverzitu, pôdu, klímu, ovzdušie, vodu, krajinu, prírodné lokality, hmotný majetok, kultúrne dedičstvo a vzájomné pôsobenie medzi týmito faktormi.

Koľko energie z vetra získame

Ak by sa dokončili a spustili všetky veterné parky, ktoré momentálne čakajú na povoľovacie projekty, Slovensko by získalo zhruba 750 megawattov inštalovaného výkonu. V súčasnosti máme na Slovensku len dva malé veterné zdroje s inštalovaným výkonom tri megawatty. Spolu päť turbín je v obci Cerová pri Senici a na Ostrom vrchu pri Myjave. Zaujímavosťou je, že 19 rokov sa nič nové nepostavilo. Do roku 2021 bol na Slovensku takzvaný stop stav, keď platil zákaz pripájania nových premenlivých zdrojov elektriny do siete.

Teraz by sa malo všetko rozbehnúť aj vďaka plánu obnovy či aktualizovanému energetickému plánu. Výroba elektriny z veterných zdrojov by sa mala do roku 2030 zvýšiť 250-násobne. Teda z troch megawattov na 750 megawattov. Je to súčasťou plánu na zvýšenie pomeru obnoviteľných energetických zdrojov na 23 percent zo slovenskej energetickej spotreby. Veterné elektrárne by tak mali väčší inštalovaný výkon než jeden blok jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Vyplýva to z návrhu aktualizácie Integrovaného národného energetického a klimatického plánu na roky 2021 až 2030.

Vďaka reforme z plánu obnovy by malo platiť, že veterné zdroje s výkonom do 0,1 megawattu nebudú podliehať posudzovaniu vplyvov na životné prostredie (spomínaná EIA). Pri zdrojoch od 0,1 do jedného megawattu bude stačiť najviac trojmesačné zisťovacie konanie. Pri zdrojoch od jedného megawattu bude povinný proces EIA. Ten by nemal prekročiť osem mesiacov.

Toto je však zatiaľ len jeden z míľnikov plánu obnovy, ktorý treba pretaviť aj do legislatívnej podoby a následne ho schváliť v parlamente. Ďalším krokom na podporu energie z vetra je zafinancovanie dvoch pilotných oblastí, takzvané go-to zóny vhodné na rozvoj veternej energie.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #obnoviteľné zdroje #veterná energia #turbína