Státisíce ton ruskej nafty smerujú nezadržateľným tempom do krajiny polmesiaca

Turecko bude v júni opäť hlavnou destináciou pre export ruskej nafty, pričom celkový objem dodávok sa po sezónnej údržbe rafinérií zvýši. Ukázali to údaje obchodníkov a spoločnosti Refinitiv Eikon. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

26.06.2023 15:26
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto:
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
debata (11)

Odkedy 5. februára vstúpilo do platnosti embargo Európskej únie (EÚ) na ruské ropné produkty, obchodníci presmerovali dodávky nafty z ruských prístavov do Afriky, Ázie a na Blízky východ namiesto do Európy, ktorá bola predtým jej hlavným odberateľom.

Podľa spoločnosti Refinitiv k pondelku poslalo Rusko do Turecka približne 900.000 ton nafty v porovnaní s 1 miliónom ton v predchádzajúcom mesiaci. Približne 320.000 ton z toho je stále v procese tranzitu, pričom vykládka v prístavoch ešte nie je potvrdená.

benzin Čítajte viac Šoféri sa potešia. Benzín aj nafta budú ešte lacnejšie, predpovedajú analytici

Brazília patrí tiež medzi významné destinácie pre export ruskej nafty po mori. Od začiatku mesiaca tam z Ruska dorazilo približne 280.000 ton nafty, čo je menej ako 450.000 ton v máji. Ďalších 550.000 ton smerovalo v júni z ruských prístavov do Afriky, najmä do Ghany, Maroka a Toga.

Takmer 375.000 ton ruskej nafty je v júni určených na nakládku z lode na loď v blízkosti gréckeho prístavu Kalamata a tiež v blízkosti Malty, ukazujú údaje spoločnosti Refinitiv. Konečné destinácie pre tieto náklady ešte nie sú známe. Väčšina z nich skončí v Turecku a v krajinách Blízkeho východu, uviedli zdroje z trhu.

Rusko v máji poslalo približne 410.000 ton nafty do Saudskej Arábie, ale v júni zatiaľ nie je žiadna stopa po nákladoch do tejto arabskej krajiny, dodala spoločnosť Refinitiv.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #nafta #Rusko #Turecko