Liter benzínu za 40 centov. Najväčšia africká ekonomika ruší dotácie, rozhodnutie vystrelilo ceny palív

Nigéria je najväčšou ekonomikou Afriky. A tiež jedným z najväčších producentov ropy na tomto kontinente. Napriek svojmu bohatstvu ju krajina nie je schopná rafinovať a benzín a naftu desiatky rokov dováža. Od sedemdesiatych rokov navyše pohonné hmoty nigérijským vodičom štedro dotuje.

15.06.2023 14:13
Nigéria Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (11)

Nový prezident Bola Tinubu s dotáciami plánuje skončiť. Odkedy presne, nie je jasné. Špekulácie hovoria, že na konci júna. V krajine to spôsobilo paniku a strmý rast cien nielen benzínu. Vodiči stoja v dlhých kolónach a dohadujú sa. Chcú sa dostať na čerpaciu stanicu a natankovať. Lenže na mnohých miestach sú pumpy uzavreté. A tam, kde majú zásoby, predávajú benzín až trikrát drahšie ako minulý mesiac, informuje Česká televízia.

Prudký nárast cien spôsobilo rozhodnutie novej hlavy štátu skoncovať s dotáciami pohonných hmôt. Vlani dotácie vyšli chudobnú krajinu na takmer 38 miliónov eur denne. To sa podľa vlády dlhodobo udržať nedá. Prezident tvrdí, že ťahá za záchrannú brzdu, inak by sa podľa neho ekonomika zrútila. „Pripúšťam, že rozhodnutie dopadne na masy ľudí. Súcítim s vami,“ odkázal Tinubu.

tanker grace irán ropa Čítajte viac Ruská ropa vôbec po prvýkrát v histórii mieri do piatej najľudnatejšej krajiny sveta

Výnimkou nie je ani dvadsaťsedemročná Rejoice Chukwuneke. Na začiatku mája si našla novú prácu. V banke pracuje na marketingovom oddelení. Jej radosť trvala len chvíľu. Za cestu do nového zamestnania teraz zaplatí ešte raz toľko. Preto zvažuje, že podá výpoveď. „Ak by som v tej práci pokračovala, na konci mesiaca by som si musela požičať, aby som sa mohla najesť. Teraz utratím osemdesiat percent výplaty len za dopravu. Dúfam, že zoženiem prácu v okolí svojho bydliska,“ podotkla.

Väčšina Nigérijčanov nepotrebuje benzín len do áut, ale hlavne do generátorov. Tie nahrádzajú nespoľahlivé dodávky elektriny. Napríklad jedna dielňa na okraji najväčšieho mesta v krajine teraz vyrába dvere so stratou. Klient si ich objednal ešte v čase, keď boli náklady polovičné. Noví zákazníci budú musieť podľa majiteľa zaplatiť viac.

Vďaka dotáciám zaplatili doteraz Nigérijčania za liter benzínu 40 centov. Takmer dve tretiny ľudí ale nemajú na deň ani 1,85 eura. Prezident sľubuje, že ušetrené peniaze investuje do modernizácie krajiny, vrátane ropného priemyslu, aby krajina spracovávala vlastnú ropu a nedovážala ju zo zahraničia.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa #Afrika