Kohútiky s ruskou ropou sa otvorili pre nový trh. Známy diktátor poslal v reakcii vrúcny odkaz Putinovi

Rusko po prvýkrát od roku 2020 obnovilo posielanie ropy do Severnej Kórey, čím prehĺbilo spoluprácu medzi oboma krajinami. USA vyjadrili obavy, že dohoda zahŕňa aj posielanie zbraní z Pchjongjangu na pomoc Rusku v jeho agresívnom ťažení na Ukrajine.

14.06.2023 11:08
kim, putin, summit, vladivostok, rusko Foto: ,
Historicky prvé stretnutie Kima so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom vyslalo signál, že Rusko sa chce vrátiť na opustené pozície v severovýchodnej Ázii.
debata (183)

Rusko začalo posielať rafinované ropné produkty do Severnej Kórey v decembri 2022, čo pokračuje až do súčasnosti. Od opätovného spustenia toku poslali približne 67-tisíc barelov ropy. Obnovenie dodávok ropy prichádza v dôsledku oživenia spolupráce medzi dlhoročnými partnermi v posledných mesiacoch.

Rusko pomáha sužovanej ekonomike Severnej Kórey a tá im pravdepodobne posiela zbrane. Vyzerá to tak, že Rusko a Severná Kórea (KĽDR) koncom minulého roka obnovili obchod cez svoje jediné železničné spojenie.

Kim ukázal monštrum. Pozrite si raketu, ktorá zasiahne aj USA
Video
Zdroj: TV Pravda

„Sme znepokojení, že KĽDR plánuje dodať Rusku viac vojenského materiálu,“ uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí.

rusko moskva Červené námestie Čítajte viac Na kolená nás nezrazíte, dolár už čoskoro padne, varuje Západ blízky Putinov človek

Jednou z vecí, ktoré má Kimov režim v hojnosti, sú zbrane, najmä delostrelectvo zo sovietskej éry. Bidenova administratíva uviedla, že predaj zbraní by znamenal tok príjmov pre severokórejský štát, ktorý je izolovaný od veľkej časti svetového obchodu.

USA v posledných mesiacoch obvinili Severnú Kóreu, ktorá podporovala ruskú inváziu, z posielania zbraní a munície na pomoc Putinovej vojne – vrátane granátov, pechotných rakiet a rakiet. Pchjongjang tieto tvrdenia odmietol ako nepodložené fámy.

Kim tento týždeň poslal odkaz Putinovi, v ktorom ponúkol svoju podporu ruskému ľudu. Uviedol v ňom, že potvrdil svoju ochotu „usilovať sa o užšiu strategickú spoluprácu medzi KĽDR a Ruskom,“ informovala agentúra Bloomberg.

Severná Kórea má v rámci sankčného režimu OSN povolené dovážať 500-tisíc barelov ropy ročne. Našla však spôsoby, ako tieto opatrenia obchádzať.

183 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Severná Kórea #spolupráca