Na východe Slovenska treba postaviť novú jadrovú elektráreň, vyhlásil Sulík a odhalil vytipované lokality

Slovensko bude v budúcnosti hladné po elektrine. Aj preto bude potrebné, aby sa stavali nové zdroje. Šéf strany SaS Richard Sulík si myslí, že úplne nová jadrová elektráreň by sa mala postaviť na východnom Slovensku.

12.06.2023 13:41
Richar Sulík Foto: ,
Richar Sulík
debata (169)

„Na východe treba silný zdroj, ktorý bude dávať stabilné dodávky elektriny,“ vyhlásil v reakcii na divácku otázku v relácii Na telo.

VIDEO: Zábery z tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce

Video

Naznačil aj dve lokality, kde by nová elektráreň mohla vyrásť. Prvou je lokalita, kde v súčasnosti stojí uhoľná elektráreň Vojany. Tá bola počas Sulíkovho pôsobenia na rezorte hospodárstva odstavená.

Sulík Čítajte viac Rovná daň, ochrana hotovosti či nový jadrový blok. Strana SaS odhalila hlavné ekonomické priority

Druhou lokalitou, z hľadiska seizmologického prieskumu a dostatku vody, by mohli byť Kecerovce. Tie sa nachádzajú v okrese Košice-okolie. Podľa neho jeden z dôvodov, prečo sú na Slovensku regionálne rozdiely také veľké, je aj tá skutočnosť, že na východe Slovenska je menej elektriny.

„Celá politika EÚ smeruje k tomu, že budeme potrebovať elektrinu na elektrické autá, ale aj na vykurovanie či priemysel. Na východ Slovenska treba dostať jeden silný zdroj energie. Tým je jadro,“ dodal.

Podľa neho by sa malo okamžite začať s prípravou schvaľovacích procesov. „Odhadujem, že minimálne 20 rokov sa to bude stavať,“ povedal.

169 debata chyba
Viac na túto tému: #jadro #Richard Sulík