Sofii prišiel nedoplatok skoro 2-tisíc eur, zostala zaskočená. Myslela som si, že sa pomýlili, tvrdí

Domácnosti v týchto dňoch dostávajú vyúčtovanie za teplo či vodu. Do konca mája musí správca doručiť vlastníkom bytov ročné vyúčtovanie nákladov na bývanie za rok 2022. Z nich napríklad zistia, či vlani zbytočne veľa nevykurovali alebo neplytvali s teplou vodou.

03.06.2023 05:00
ceny energie žena zarmútok neistota Foto:
debata (139)

Ročné vyúčtovanie by malo obsahovať reálne náklady za teplo, vodu, plyn, rôzne služby spojené s prevádzkou a správou bytového domu alebo alebo nebytového priestoru. Ďalej tiež úhrady za všetky služby, ktoré súvisia s užívaním bytov a nebytových priestorov, príspevky do fondu opráv a poplatky za správu.

Andrej Juris, Čítajte viac Regulátor konečne koná. Teplo pre domácnosti bude lacnejšie, koho sa to týka?

Televízia Markíza priniesla dva príbehy žien z Nových Zámkov, ktorým prišli obrovské nedoplatky. „Celkovo dokopy mám zaplatiť 1561,84 eur. Neviem si predstaviť ako táto suma mohla vzniknúť,“ hovorí pre televíziu Markíza Adriána.

Na druhej strane Sofia mala na malý dvojizbový byt nedoplatok 1995 eur. „Najvyššia položka bola kúrenie. Myslela som, že sa pomýlili,“ povedala.

Obidve to preto reklamovali. No neuznali im to a teraz to musia doplatiť. Predseda predstavenstva a riaditeľ Bytového družstva v Nových Zámkoch Peter Klobučník pre televíziu povedal, že si vypýtali dáta o Sofiinom kúrení a na základe nich jej reklamáciu zamietli. Dodal, že zo 64 reklamácií uznali iba 9.

Napríklad štatistiky dvoch najväčších správcovských spoločností v Nových Zámkoch ukazujú, že nárast nedoplatkov bol vlani medziročne vyšší až o 40 percent. V prípade spoločnosti Novozámocké bytové družstvo to bolo až 76 percent. Na druhej strane klesol podiel tých domácností, ktoré mali vo vyúčtovaní preplatky.

139 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #ročné zúčtovanie #faktúra