Ropná vojna Západu proti Rusku začína strácať na sile

Príjmy Ruska z vývozu ropy sa v marci a apríli zotavili z úrovní z januára a februára a dosiahli najvyššiu úroveň od novembra minulého roka. Vyplýva to z analýzy, ktorú zverejnilo nezávislé fínske Stredisko pre výskum energií a čistého vzduchu (CREA).

24.05.2023 13:18
Ropa Foto:
Ilustračné foto.
debata (47)

Napriek zákazom, ktoré boli zavedené Európskou úniou a krajinami G7, Moskva úspešne získava peniaze z vývozu fosílnych palív. Pritom vedúci predstavitelia G7 na nedávnom samite uviedli, že cenový strop na ruskú ropu a ropné produkty funguje, že príjmy Ruska z ich predaja sa znížili a že z klesajúcich cien ropy a plynu majú zisk krajiny po celom svete, informujú České noviny.

„EÚ nesplnila svoj záväzok, že bude revidovať cenový strop každé dva mesiace, aby zabezpečila, že tento strop zostane nižší ako priemerná trhová cena,“ povedal analytik CREA a spoluautor správy Lauri Myllyvirta. „To je jasné znamenie, že to presadzovanie nefunguje,“ dodal.

auto, benzín, ceny ropy, benzínka, čerpacia stanica, tankovanie Čítajte viac Dobrá správa pre vodičov. Ceny benzínov a nafty by mali na pumpách prekvapiť

Zistenia strediska CREA ukazujú, že daňové príjmy Ruska z vývozu ropy v apríli medzimesačne vzrástli o šesť percent vďaka marcovému rastu vývozu. Podstatné je dodať, že príjmy Kremľa boli výrazne nižšie ako v apríli minulého roka, kedy ceny prudko vzrástli.

Výsledkom vyšších vývozných príjmov v marci bol aj rast daňových príjmov Ruska z ťažby nerastných surovín v apríli v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o päť percent. A v máji sa očakáva ešte vyšší nárast. To znamená, že po prepade na dno na začiatku tohto roka sa daňové príjmy z ťažby ropy vďaka zvýšenému predaju zotavujú.

Analytici odhadujú, že príjmy Ruska by sa mohli znížiť, ak by cenový strop na ropu bol znížený na 30 dolárov za barel a cenové stropy na ropné produkty by boli revidované zodpovedajúcim spôsobom. V súčasnosti je cenový strop na ruskú ropu 60 dolárov za barel.

Americké ministerstvo financií odhadlo, že príjmy Ruska z predaja ropy od začiatku tohto roka klesli na iba 23 percent ruského rozpočtu. Pred inváziou vlani vo februári predstavovali 30 až 35 percent rozpočtu.

Analýza ukázala, že od uvalenia zákazu dovozu ruskej ropy tankermi zo strany EÚ a zavedenia cenového stropu štátmi G7 príjmy Moskvy z exportu ropy po mori dosiahli približne 58 miliárd eur. Vývoz väčšiny tejto ropy pritom zabezpečili tankery vlastnené európskymi firmami, prípadne európskymi firmami poistené.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #ropa #Rusko #sankcie