Ropu a benzín čaká nezvratný osud. Zatienia ich elektromobily

Rýchla elektrifikácia cestnej dopravy bude mať veľký vplyv na energetický priemysel, keďže do konca dekády vďaka nej spotreba ropy klesne o približne päť miliónov barelov denne (1 barel = 159 litrov). Predpokladá to Medzinárodná energetická agentúra (IEA). Podľa jej odhadov bude celosvetovo takmer každý piaty automobil predaný v roku 2023 vybavený elektrickým motorom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

29.04.2023 11:07
elektromobilita Foto: ,
elektromobilita
debata (19)

V súčasnosti sa na svete podľa IEA spotrebuje v priemere vyše 100 miliónov barelov ropy denne. „Elektrické vozidlá sú jednou z hnacích síl nového globálneho energetického hospodárstva, ktoré sa rýchlo rozvíja – a prinášajú historickú transformáciu automobilového priemyslu na celom svete,“ uviedol výkonný riaditeľ IEA Fatih Birol.

Výkonný viceprezident Zväzu automobilového priemyslu SR Pavol Prepiak. Čítajte viac Čo znamená zákaz spaľovákov, emisná norma Euro 7 a čínska konkurencia? Vysvetľuje zástupca automobiliek

IEA vo svojej výročnej správe o elektrických vozidlách uviedla, že v tomto roku očakáva nárast ročného predaja o 35 % na 14 miliónov. Elektromobily by tak tvorili 18 % celkových predajov na globálnom automobilovom trhu. V roku 2020 to boli iba 4 %.

Drvivá väčšina predaja elektromobilov sa koncentruje na troch trhoch – v Číne, Európe a Spojených štátoch. Čína je v popredí, keďže v minulom roku sa na celosvetovom predaji elektromobilov podieľala 60 Predaje budú ďalej zvyšovať aj opatrenia ako ponuka štedrých dotácií spotrebiteľom, ktorí chcú v USA prejsť na elektrické vozidlá. IEA predpokladá, že priemerný podiel elektromobilov na celkovom predaji v Číne, EÚ a USA sa do roku 2030 zvýši na približne 60 %.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #ropa