Dopyt po krboch a kachľových peciach vzrástol o 50 percent

Ročný nárast počtu krbov a kachľových pecí sa na Slovensku pohybuje okolo 10-tisícovej hranice.

12.02.2023 14:11
kozub, kachle, oheň, kúrenie, teplo, drevo Foto:
Krby a kachle slúžia aj ako alternatívny zdroj tepla pri výpadku elektriny.
debata

Počas uplynulého roka sa dopyt po krboch a kachľových peciach zvýšil až o polovicu. Ako informoval slovenský Cech kachliarov, dôvodom nárastu dopytu bola najmä vojna na Ukrajine a pandémia koronavírusu. „V roku 2022 sa dopyt po krboch a kachľových peciach zvýšil o 50 %. Len počas pandémie vzrástol dopyt po krboch a kachľových peciach približne o 30 %. Krby a kachľové pece sú trendom,“ uviedol prezident Medzinárodného zväzu kachliarov (VEUKO) a poradca predstavenstva Cechu kachliarov Robert Šalvata, podľa ktorého napriek výhodám vykurovania krbmi a kachľovými pecami je medzi zákonodarcami malé povedomie o týchto benefitoch.

Ročný nárast počtu krbov a kachľových pecí na Slovensku je okolo 10-tisíc. Krátkodobý potenciál krbov a kachľových pecí sa pohybuje okolo 12 až 15-tisíc kachľových pecí ročne. „To zodpovedá novej stavebnej hodnote okolo 135 miliónov eur, ktorá zostáva doma na Slovensku pre slovenské remeselné firmy,“ doplnil Šalvata.

Drevo Čítajte viac VIDEO: Oheň v krbe ste možno celý život zakladali zle. Naučíme vás, ako sa to robí, a ešte aj ušetríte

Cech kachliarov by po vzore ostatných európskych krajín rád presadil v slovenskej legislatíve možnosť pre každú domácnosť mať zabezpečený alternatívny zdroj energie, ktorý by fungoval v prípade výpadku elektriny. Kachliari sú presvedčení, že kúpou krbu či kachľovej pece domácnosti výrazne ušetria náklady na energie. „Ako vyplýva z aktuálneho porovnania nákladov na vykurovanie, vypracovaného Rakúskym zväzom kachliarov, kúrenie drevom je pri trhových cenách najlacnejšie,“ uviedol slovenský cech, podľa ktorého v slovenských pomeroch je kúrenie drevom v akumulačnej kachľovej peci spolu s kúrením plynovým kondenzančným kotlom najvýhodnejšie.

debata chyba
Viac na túto tému: #kachle #krbové kachle #krby #kachľové pece #Cech kachliarov