Slovalco opäť pobúril Budaj. Aký je to slovenský priemysel, keď väčšinu vyvážajú, pýta sa minister

Spoločnosť Slovalco opäť reaguje na ministra životného prostredia Jána Budaja. Minister vraj vyslovil nespočetné množstvo klamstiev a zavádzajúcich tvrdení. „Tvrdenia pána Budaja sú zarážajúce najmä z toho dôvodu, že kompenzačná schéma je v gescii Ministerstva životného prostredia, a teda práve pán Budaj by ako zodpovedný minister mal presne vedieť, ako takáto schéma funguje a o čo priemysel už roky žiada,“ tvrdí firma, ktorá prednedávnom zavrela aj posledné pece kvôli drahým energiám.

18.01.2023 13:51
Ján Budaj Foto: ,
debata (67)

Slovalco pobúrili vyjadrenia Budaja v relácii Ide o Pravdu s Petrom Bielikom. V relácii povedal, že iba hlupák alebo lobista by mu dalo za vinu za to, že si Slovalco nekúpilo elektrinu na svoju prevádzku.

VIDEO: Budaj v Ide o pravdu: Roky sme Slovalcu platili elektrinu, a ešte chceli od nás miliardu.

„Zástupcovia Slovalca osobne rokovali o kompenzáciách aj priamo s ministrom Budajom, ktorý vo februári 2021 vyslovil prísľub, že vláda predloží návrh novely Zákona 414/2012 o obchodovaní s emisnými povolenkami, a že sa bude týmto problémom zaoberať. O dôležitosti Slovalca a nepredvídateľných podmienkach pre priemyselníkov, ktoré sú dôsledkom práve dlho odkladanej novelizácie spomenutého zákona. Jeho vyjadrenia v rozhovore pre Pravdu sú tak nielen klamlivé, ale aj v rozpore s jeho tvrdeniami z minulosti,“ reaguje spoločnosť zo Žiaru nad Hronom.

Slovalco5 Čítajte viac Slovalco definitívne končí. Zamestnancom dá odstupné 17 mesačných platov

Budaj povedal, že 70 percent Slovalco vyváža, tak „aký slovenský priemysel,“ pýtal sa ďalej. „Ján Budaj sa snažil navodiť dojem, že Slovalco nie je dôležitou fabrikou pre slovenskú ekonomiku a že ju zrejme nepovažuje za súčasť slovenského priemyslu. Slovalco naozaj exportovalo 70% svojej výroby do zahraničia, čo však nemôže byť považované za negatívum. Slovalco bolo zároveň jedným z najväčších zamestnávateľov v Banskobystrickom kraji a do štátneho rozpočtu prispievalo priamo aj nepriamo cez dane a odvody sumou približne 70 miliónov eur a významnou časťou sa podieľalo aj na príjmoch Slovenska z exportu.Pre porovnanie – automobilka Volkswagen exportuje do zahraničia viac ako 99% svojej výroby, čo určite neznižuje jej význam pre slovenskú ekonomiku,“ tvrdí fabrika.

„Viete koľko chceli? Miliardu eur. Na tristo zamestnaneckých miest?,“ povedal tiež Budaj v relácii. Hovorí, že krajina nemôže živiť fabriku, ktorú vlastní finančná skupina Penta a nórski podnikatelia.

Slovalco8 Čítajte viac Najskôr Šipoš, teraz Matovič. Slová politikov z OĽaNO opäť pobúrili šéfa hlinikárne Slovalco

Slovalco nikdy od štátu nežiadalo žiadnu konkrétnu sumu, iba predvídateľnú, presne definovanú kompenzáciu na úrovni iných štátov EÚ – napríklad Česka alebo Nemecka, bráni sa firma. „Aj v tom prípade by kompenzácia dosahovala výšku desiatok miliónov eur pre všetky energeticky náročné podniky spolu. Je pravda, že ak by Slovalco s výrobou pokračovalo, pri súčasných cenách elektrickej energie by fabrika skončila v stámiliónových stratách a práve preto bola výroba odstavená. Avšak nikdy nijaký zástupca spoločnosti alebo akcionárov nežiadal štát o krytie strát. Ministrov výrok je preto lož,“ tvrdí v spoločnosť v reakcii.

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #Slovalco