Világi zo Slovnaftu: Navrhované zdanenie ziskov nie je primerané ani spravodlivé

Navrhovaný solidárny príspevok pre rafinérie, ale aj pre firmy podnikajúce v odvetviach ropy, zemného plynu a uhlia nie je primeraný ani spravodlivý. Na utorkovom pracovnom stretnutí s novinármi to povedal generálny riaditeľ rafinérie Slovnaft Oszkár Világi.

06.12.2022 13:41
Slovnaft rafinéria Foto:
Slovnaft rafinéria
debata (3)

VIDEO: Šéf Slovnaftu Világi očakáva ťažké časy: Sme v tom sami.

Video

Slovnaft by sa podľa neho mohol domáhať ochrany na medzinárodnom arbitrážnom súde. Zákon z dielne ministerstva financií, ktorý vychádza z odporúčania EÚ, predpokladá 70-percentný odvod zo ziskov nad úrovňou 120 % priemeru za posledné štyri roky.

„Sme pod investičným tlakom z hľadiska riešenia embarga, to znamená že musíme investovať na to, aby sme mohli zásobovať slovenský, český trh, a potom okolité štáty,“ upozornil Világi. V najbližšom období predpokladá investície do výroby a skladovaní ropy vo výške niekoľko sto miliónov eur, ktoré si vyžiada embargo na ruskú ropu a jej nahradenie inými dodávateľmi. Nová daň s názvom solidárny príspevok sa v prípade Slovnaftu bude pohybovať rádovo v stovkách miliónov eur.

Világi upozornil, že zdanenie tohoročných ziskov bude ešte výraznejšie, keďže si nebudú môcť solidárny príspevok zarátať v tomto roku do daňového základu. To znamená, že aktuálny zisk musia zdaniť v plnej výške a príspevok môžu odrátať až v budúcom roku. Podľa šéfa Slovnaftu tak spolu rafinéria príde o 91 % aktuálneho zisku. Nepomôže údajne ani zvýšenie porovnávacej základne na 120 % priemeru. Slovnaft podľa Világiho dosahoval v posledných rokoch z dôvodu pandémie a nízkych cien motorových palív nízke zisky až stratu.

Vladimir Putin Čítajte viac Brusel spustil najprísnejšie sankcie proti Rusku. Cieľom je Putinova ropa. Ako to pocítia Slováci?

Okrem aktuálnych investičných zámerov vyvolaných zákazom vývozu produktov vyrobených z ruskej ropy sa musí rafinéria vyrovnať aj s plánmi EÚ na pokles emisií. Slovnaft podľa jeho výkonného riaditeľa Mareka Senkoviča plánuje napríklad prechod na výrobu zeleného vodíka potrebného pre technológie. Nahradenie výroby aktuálnej vodíka zo zemného plynu výrobou v elektrolyzéroch napájaných z fotovoltických elektrární by si malo vyžiadať spolu približne miliardu eur.

Optimálne riešenie solidárneho príspevku by podľa Világiho bola jeho výška na úrovni navrhovanej EÚ, a to medzi 34 a 40 %. „My sme ochotní solidárny príspevok doplniť aj záväzkom že budeme investovať,“ dodal s tým, že pôvodne sľúbenú pomoc štátu s investíciami vynútenými embargom EÚ firma nedostala.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #ropa #Slovensko #Slovnaft