Ceny energií komplex Národného futbalového štadiónu nestrašia. Využíva tepelné čerpadlá, ktoré zaujali aj ľudí zo zahraničia

Unikátna energetická jednotka zabezpečuje stabilné a cenovo výhodné dodávky energií na obdobie dvadsať rokov nielen pre štadión, ale aj pre susediacu budovu Tower 5 a komplex bytov.

04.10.2022 14:26
Tehelné pole Foto: ,
futbalový štadión tehelné pole
debata

Systém tepelných čerpadiel už tento rok vyrába teplo z podzemnej vody o 40 % a chlad o 50 % lacnejšie oproti trhovým cenám.

Video

Energie z podzemnej vody

Investorom energetickej jednotky sú Slovenské elektrárne. „Celý komplex je nielen ekologický a stabilný, ale aj cenovo výhodný. Nájomníci Tower 5 to vidia vo faktúrach za energie už dnes. Nie sme závislí od ruskej ropy, ani od elektriny z nemeckej burzy, polovicu energie berieme z podzemnej vody, za ktorú sa neplatí. Ide o úspory v rádoch desiatok percent a to je v súčasnej energetickej kríze určite zaujímavé pre každého,“ hovorí predseda predstavenstva Národného futbalového štadiónu (NFŠ) Pavel Komorník.

„Keď sme pred rokmi pri výstavbe celého komplexu premýšľali o energetických riešeniach nikomu nenapadlo, že príde ku kríze takého rozsahu, aký dnes prežívame,“ dodáva.

Stabilné dodávky energií

Podľa Andreu Pancottiho, manažéra energetických služieb Slovenských elektrární je energetická jednotka v komplexe NFŠ vlajkovou loďou. „Je unikátna nielen použitím najmodernejších technológií, ale aj rozsahom. Tepelné čerpadlá absorbujú geotermálny potenciál z vody, keď vyrobia teplo odpadom je chlad a naopak, takže jedno z týchto médií je takmer zadarmo. Výhodou je aj to, že celý systém je riadený automaticky,“ dodáva.

Celý komplex štadióna, bytov i administratívnej budovy zahŕňa plochu asi 100 tisíc metrov štvorcových a cenovo výhodné dodávky energií má zabezpečené na dvadsať rokov. Iba tento rok napríklad pri porovnaní s trhovými cenami ušetria tepelné čerpadlá komplexu pri výrobe tepla takmer 40 eur za MWh a pri výrobe chladu viac ako 150 eur za MWh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energie #NFŠ