Rusko zastavilo plyn Taliansku. Moldavsku znížilo dodávky o 30 percent

Rusko v sobotu zastavilo dodávky zemného plynu do Talianska. Moskva sa tak snaží ešte viac eskalovať európsku energetickú krízu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a Bloomberg. Talianska energetická spoločnosť Eni uviedla, že ruský plynárenský koncern zastavil dodávky plynu do Talianska. Gazprom v sobotu informoval Eni, že už nemôže dodávať plyn cez Rakúsko.

01.10.2022 15:27
Rusko, Putin, Ukrajina, anexia, vojna Foto:
Ľudia sledujú na veľkoplošnej obrazovke ako rozpráva ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu pri príležitosti podpisu zmluvy o pričlenení štyroch okupovaných oblastí Ukrajiny k Rusku v Kremli v Moskve, v meste Sevastopoľ na Kryme 30. septembra 2022.
debata (5)

Ruský plyn je v normálnej situácii dopravovaný do Tarvisia na taliansko-rakúskych hraniciach, odkiaľ je ďalej distribuovaný.

„Gazprom informoval, že nemôže potvrdiť objem plynu vyžiadaný pre dnešok, keď uviedol, že nie je možné dodávať plyn cez Rakúsko. Preto budú dnešné dodávky ruského plynu cez vstupný bod Tarvisio nulové,“ uviedla Eni.

Eduard Heger Čítajte viac Heger volal nemeckému kancelárovi. Profit z našej elektriny končí v nemeckých vačkoch, vráťte nám ho

Podľa hovorcu Eni Rakúsko od Gazpromu zrejme ďalej dostáva plyn. Dodal, že firma sa snaží zistiť, či by sa dodávky nedali obnoviť.

Taliansko pred ruským útokom na Ukrajinu pokrývalo asi 40 % svojej spotreby plynu dovozom z Ruska. Rím si potom zabezpečil alternatívne dodávky plynu zo Severnej Afriky. Tie už sčasti vykompenzovali výpadky ruských dodávok, ktoré sa v uplynulých mesiacoch znižovali a v uplynulých niekoľkých dňoch klesli výrazne.

Karel Hirman Čítajte viac Hirman po rokovaní v Bruseli: Hlasoval som proti, naše problémy nie sú zatiaľ vyriešené

Ruský koncern Gazprom v sobotu obmedzil dodávky zemného plynu do Moldavska o 30 %, uviedol šéf spoločnosti Moldovagaz Vadim Ceban.

Gazprom avizoval, že zníži dodávky, uviedol v piatok (30. 9.) moldavský vicepremiér Andrei Spinu. Údajnou príčinou majú byť technické problémy. Dodal, že Moldavsko požiada Gazprom, aby dodávky opäť zvýšil.

„Dôvod redukcie dodávok plynu bol Gazpromom vysvetlený príliš neskoro,“ uviedol Spinu, podľa ktorého sa technické problémy nedajú považovať za „objektívny dôvod“.

Moldavsko má v podzemných zásobníkoch na Ukrajine a v Rumunsku okolo 53,5 milióna kubických metrov (m3) plynu, ktoré môže použiť, uviedol Spinu.

Ceban tiež uviedol, že Moldovagaz v piatok zaplatil Gazpromu 23,9 milióna USD (24,52 milióna eur), čo bol doplatok oneskorenej zálohovej platby za septembrový plyn.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #cena elektriny