Pokračovanie článku: Pomoci sa dočkajú aj bytovkári, v hre je aj krajné riešenie. Čo vieme o vládnej pomoci s drahými energiami

Dotlačia vysoké ceny k úsporám?

Analytici Českej sporiteľne sa pozreli na štúdie, ktoré skúmali rôzne politické prístupy, ktoré mali pomôcť domácnostiam vyrovnať sa s vysokými cenami za energie. Konkrétne sa pozreli na tri krajiny. Prvou je americký štát Kalifornia, kde vládny program znížil ceny plynu pre domácnosti o 20 percent. To spôsobilo, že behom nasledujúceho roku až roku a pol domácnosti zvýšili spotrebu plynu o 8,5 percenta. „Tadiaľto cesta nevedie,“ reagujú analytici.

Druhý príklad je zo susednej Ukrajiny. Tamojšie domácnosti, ktoré mali problém s platením účtov, mohli požiadať o finančnú dávku. Keďže táto dávka nesúvisela so spotrebou, tak zachovala motiváciu domácnosti s energiami šetriť. Ešte lepším príkladom je podľa analytikov prístup v Rakúsku, ktoré zaviedlo zľavu na prvých 80 percent spotreby domácnosti, to je ešte viac ako navrhuje Slovensko. V praxi to znamená, že ľudia sú naďalej motivovaní obmedziť všetku spotrebu, ktorá sa nachádza nad touto hranicou. „To už je výrazne lepšia cesta,“ píšu analytici Českej sporiteľne.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #teplo #elektrina #faktúra #ceny energií #2023