Pomoci sa dočkajú aj bytovkári, v hre je aj krajné riešenie. Čo vieme o vládnej pomoci s drahými energiami

Zatiaľ čo európske štáty už ponúkajú konkrétne opatrenia v dôsledku energetickej krízy pre domácnosti, na Slovensku sa hľadanie riešení ťahá už niekoľko týždňov. Vláda na pondelkovom zasadnutí ani na štvrtý pokus neschválila definitívne opatrenia na boj s drahými energiami.

06.09.2022 16:08
Richard Sulík Foto: ,
Minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík
debata (19)

Minister hospodárstva v demisii Richard Sulík (SaS) pred zasadnutím vlády ubezpečoval, že cena elektriny by sa výraznejšie zvyšovať nemala. Podmienkou je však ušetrenie 15 percent energie oproti referenčnému obdobiu, ktorým by mal byť rok 2020, prípadne rok 2021.

V utorok predstavil novinárom ďalšie detaily tajomník rezortu Karol Galek (SaS). Zastropovanú cenu elektriny by mali dostať aj tí ľudia, ktorí už v súčasnosti dostatočne šetria elektrinou a nemajú priestor pre ďalšie uťahovanie opaskov.

Richard Sulík Čítajte viac Teplá voda na prídel a kúrenie na 17 stupňov, štáty sa pripravujú na krízu. Obmedzovať ľudí je extrém, reaguje Sulík

Ide o možnosť, že ak má niekto spotrebu nižšiu o 15 percent pod priemerom svojej tarifnej skupiny, dostane lacnejšiu elektrinu. „Sú tu aj takí, ktorí dlhodobo šetria. Majú zavedené mnohé opatrenia, ktorými znížili svoju spotrebu a už v minulosti bola nízka. V tomto prípade ich chceme za takéto správanie odmeniť,“ povedal Galek.

Inými slovami, potrestaný bude len ten, kto bude mať veľkú spotrebu elektriny, teda že si bude napríklad vyhrievať bazén počas energetickej krízy a nebude chcieť si znížiť svoju spotrebu. Podľa priemeru tarifnej skupiny sa budú posudzovať aj ľudia bez historickej spotreby, teda napríklad tí, čo sa presťahovali do novostavieb. To sa týka napríklad aj domácností po inštalácii tepelného čerpadla či po zakúpení elektromobilu. Tieto domácnosti sa budú posudzovať individuálne u svojho dodávateľa elektriny.

Galek odhadol, že od budúceho roka účty za elektrinu narastú maximálne do 50 percent. Udeje sa tak v prípade, že Európska komisia odobrí podpisom memorandum so Slovenskými elektrárňami. S nimi sa vláda dohodla na stropovaní cien elektriny na roky 2023 a 2024. Bez dotiahnutia dohody s elektrárňami hrozí obyvateľom najmenej trojnásobné zvýšenie ceny.

Čo plánuje vláda s cenami elektriny, plynu a tepla robiť a prečo jej to trvá tak dlho? Denník Pravda pripravil v tejto súvislosti sériu otázok a odpovedí.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #teplo #elektrina #faktúra #ceny energií #2023