Pokračovanie článku: Pomoci sa dočkajú aj bytovkári, v hre je aj krajné riešenie. Čo vieme o vládnej pomoci s drahými energiami

Prečo tak dlho trvá predstavenie pomoci?

Štát si pripravuje aj krajné riešenie, ak by ostatné možnosti zlyhali. Práve na to by mu mal poslúžiť takzvaný všeobecný hospodársky záujem. Predtým ako štát prijme uznesenie o všeobecnom hospodárskom záujme (VHZ) v oblasti plynu a elektriny, sa musia zmeniť niektoré energetické zákony. Tie už má rezort hospodárstva nachystané a dá ich do pripomienkového konania. Následne by mali byť schválené v zrýchlenom procese v parlamente.

Potom už podľa Karola Galeka nebude nič brániť prijatiu uznesení o VHZ vládou. Podľa VHZ bude môcť štát ovplyvňovať dodávky a ceny aj inej elektriny, než bolo dohodnuté v zmluve so Slovenskými elektrárňami.

Inými slovami štát si pripravuje pôdu na to, aby mohol elektrinu či plyn výrobcom zobrať príkazom. Je to však podľa ministerstva hospodárstva až krajné riešenie, keď ostatné pokusy nevyjdú. V hre je napríklad aj európske riešenie zastropovania cien elektriny či plynu, o ktorom by sa malo rokovať v piatok.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #teplo #elektrina #faktúra #ceny energií #2023