Pokračovanie článku: Zima bez ruského plynu sa blíži, Európa sa pripravuje. 50 rád ako ušetriť na kúrení, varení, svietení a teplej vode

10 rád ako ušetriť na osvetlení

1. Využívajme denné svetlo

Ak je v izbe šero, nemusíme hneď použiť umelé osvetlenie. Niekedy postačí vytiahnuť žalúzie a čítať si možno pri okne. No ak už je potrebné zasvietiť, najhospodárnejšie sú svietidlá s priamym osvetlením.

2. Uprednostnime úsporné svetelné zdroje

Ak máme doma klasické žiarovky, míňame viac energie, ako keď ich vymeníme za kompaktné žiarivky. Tie vedia ušetriť 70 až 80 % energie v porovnaní s klasickými žiarovkami. Žiarovky s príkonom 40 až 100 W môžu spoľahlivo nahradiť žiarivky s príkonom 9 až 23 W. Zabezpečia dobré osvetlenie v najviac používaných miestnostiach, ako sú kuchyňa, obývacia či detská izba. Ak sa rozhodneme pre „ledky“ (tzv. LED zdroje), tie pri porovnateľnom svetelnom toku usporia oproti kompaktným žiarivkám takmer 30 % energie a keď „ledky“ vymeníme za klasické žiarovky, úspora je až 90 %! Ich výhoda je aj v tom, že majú oveľa dlhšiu životnosť ako žiarivky, nevadí im časté spínanie a intenzita osvetlenia sa dá skvele regulovať.

3. Zhasínajme

Desatina elektriny v domácnosti sa spotrebuje na osvetlenie. Preto ak odchádzame z miestnosti, v ktorej sa už nikto nenachádza, treba zhasnúť.

4. Lokálne osvetlenie je výhodnejšie

Keď si čítame za stolom či v posteli, stačí nám malá lampa, nie je potrebné svietiť v celej izbe.

5. Ušetriť nám pomôžu aj pohybové senzory

V miestnostiach, v ktorých sa nepohybujeme často, ako sú komory, šatníky, ale aj chodby bytových domov, sa oplatí nainštalovať pohybové senzory. Vďaka nim sa svietidlá zapnú iba vtedy, keď sa tam niekto nachádza a keď odíde, zase sa vypnú. Dobre si však treba premyslieť, aký svetelný zdroj pri nich zvolíme. Najlepšie sú LED zdroje, ktoré na rozdiel od kompaktnej žiarivky takmer okamžite dosiahnu maximálny svetelný tok. Žiarivkám navyše vadí časté spínanie.

6. Oplatí sa mať viacero vypínačov

Dlhé chodby či veľké prechodné miestnosti si priam pýtajú vypínač pri každom východe. Rovnako viac vypínačov možno využiť aj na schodisku. Ak je v miestnosti viac svietidiel, oplatí sa mať vypínač na každé samostatne. Nebudete tak zbytočne svietiť v tej časti, kde sa práve nenachádzate.

7. Upratovaním tiež môžeme ušetriť

Prach zo svietidiel aj zo svetelných zdrojov málokto z nás utiera tak často ako treba. Pritom aj ten nám „kradne“ svetlo. Keď máme svietidlá príliš zaprášené, usadený prach môže pohlcovať až 20 % svetla. Preto vezmime prachovku a dvakrát do mesiaca poriadne utrime prach zo všetkých svetelných zdrojov aj tienidiel lámp.

8. Ak vymaľujeme nabielo, svetla bude viac

Ak nemáme svetlá vsadené v strope, môžeme ho vymaľovať nabielo a využiť tak prirodzený odraz svetla od bledej plochy. Vďaka tomu budeme mať pocit lepšieho osvetlenia miestnosti aj pri žiarivkách s nižším príkonom.

9. Vyberajme správne tienidlá

Ideálne tienidlo je také, ktoré vhodne rozptyľuje svetelný tok použitého zdroja. Nie každé tienidlo možno kombinovať s každým svetelným zdrojom. Ak zvolíme nevhodnú kombináciu žiarovky, žiarivky či LED zdroja s použitým tienidlom, miestnosť sa nám môže zdať slabšie osvetlená. V prípade, že chceme v izbe vytvoriť atmosféru vhodnú napríklad na počúvanie hudby, je lepšie zvoliť doplnkové osvetlenie s nižším výkonom.

10. Vsaďme na stmievanie

V obývačke alebo v spálni sa nám oplatí regulovať intenzitu osvetlenia, ak chceme napríklad sledovať film alebo počúvať hudbu či len tak oddychovať. Na to sú vhodné svetelné zdroje (žiarovky, žiarivky či „ledky“), ktoré možno stmievať. Keď vymeníme klasické vypínače za stmievače a svetlo bude menej intenzívne, prirodzene tak míňame menej energie. Preto stmievaním môžeme ušetriť.

© Autorské práva vyhradené

424 debata chyba
Viac na túto tému: #šetrenie #plyn #elektrina #Osvietenie